Άσκηση ετοιμότητας για κρούσμα κορονοϊού στη Γαύδο – Τι περιλάμβανε το σενάριο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ευρεία άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας για τη διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού COVID-19 στη Γαύδο, παρουσία του προέδρου του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκου Παπαευσταθίου και της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένας Μπορμπουδάκη.

Στόχος ήταν η αξιολόγηση της επιχειρησιακής λειτουργικότητας, της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της εφαρμογής των οδηγιών και κανόνων διακομιδής, υποδοχής και αντιμετώπισης θετικού περιστατικού κορονοϊού COVID-19, στο Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου.

Η άσκηση διοργανώθηκε από την 7η ΥΠΕ Κρήτης, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και την συμβολή του λιμενικού Σώματος, του δήμου Γαύδου και του Κ.Υ. Κανδάνου, στο πλαίσιο της ετοιμότητας των δομών υγείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ειδικά σε περιοχές όπου η ασφαλής αντιμετώπιση περιστατικών απαιτεί την κινητοποίηση ενός ευρύτερου μηχανισμού.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε γυναίκα επισκέπτη στη Γαύδο που επιβεβαιώθηκε ως θετικό κρούσμα και κρίθηκε απαραίτητη η εν πλω διακομιδή με σκάφος του λιμενικού, το οποίο ξεκίνησε στις 10 το πρωί από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ: «Υπάρχει σχεδιασμός του ΕΚΑΒ για όλη τη χώρα και ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές.

Επιλέξαμε για την άσκηση τη Γαύδο προκειμένου να εντοπίσουμε τυχόν κενά και παραλείψεις που υπάρχουν στην αλυσίδα, δηλαδή από τη στιγμή που καλεί ο γιατρός το κέντρο επιχειρήσεων και ζητάει βοήθεια.

Με τον τρόπο αυτό θα διακρίνουμε αν υπάρχουν κενά, τα οποία θα μπορούσαμε να τα καλύψουμε, ενόψει ενός πραγματικού κρούσματος».

Ικανοποιημένη από την άσκηση που ολοκληρώθηκε με άφιξη στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου ασθενοφόρο παρέλαβε την ασθενή για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, δήλωσε η διοικήτρια της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία δήλωσε ότι η Γαύδος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει περιστατικό και ο μηχανισμός είναι συντονισμένος προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ήρθαμε στη Γαύδο με υγειονομικό υλικό το οποίο ήταν απαραίτητο και βέβαια καταγράψαμε αν υπάρχουν – και τι είδους – κενά. Η άσκηση ήταν σημαντική, γιατί εκτός από τη θεωρητική προσέγγιση, από σήμερα ξέρουμε ότι αν προκύψει ένα κρούσμα στη Γαύδο, υπάρχει ετοιμότητα και τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες, πρέπει να νιώθουν ασφαλείς». ανέφερε η κ. Μπομπουδάκη.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: