Ασφαλέστερη οδήγηση με τη νέα τεχνολογία προβολέων της Ford

Η οδήγηση τις νυχτερινές ώρες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη κυρίως όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η Ford, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 40% των συγκρούσεων συμβαίνουν στο σκοτάδι, παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν πολύ λιγότερα αυτοκίνητα σε σχέση με την ημέρα.

Ο Lars Junker, Advanced Driver Assistance Systems, Ford Ευρώπης είπε εύστοχα.

«Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι με ένα φως προβολέα και ένα λευκό τοίχο, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τεχνολογίες φωτισμού σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, καθώς δύνανται να κάνουν πολύ περισσότερα από το να φωτίζουν απλά το δρόμο μπροστά, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Ο οδηγός μπορεί να λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται ποτέ να πάρει τα μάτια του από το δρόμο.»

Οι μηχανικοί της Ford δοκιμάζουν μία νέα τεχνολογία προβολέων που θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι όσοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι δεν θα χρειάζεται να «ξεκολλούν» τα μάτια τους από το δρόμο.

Πρόκειται για υψηλής ανάλυσης προβολείς που κάνουν ευκολότερη τη νυχτερινή οδήγηση. Η νέα τεχνολογία μπορεί να προβάλλει κατευθύνσεις, όρια ταχύτητας ή πληροφορίες για τον καιρό, ώστε το βλέμμα του οδηγού να παραμένει σταθερά στραμμένο στο δρόμο.

Τα συστήματα head-up display επιτρέπουν εδώ και αρκετά χρόνια στους οδηγούς να παραμένουν προσηλωμένοι στο δρόμο. Τώρα όμως ο κίνδυνος αυξάνεται κάθε φορά που ένας οδηγός «παίρνει» τα μάτια του από το δρόμο. Ένα όχημα που ταξιδεύει με 90 km/h καλύπτει 25 μέτρα το δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και μία φευγαλέα ματιά του οδηγού στην οθόνη του αυτοκινήτου για να συμβουλευτεί το σύστημα πλοήγησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την «τυφλή οδήγηση» για δέκα μέτρα ή περισσότερο. Σε έναν δρόμο που δεν φωτίζεται, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την παράβλεψη μιας σημαντικής πινακίδας ή ακόμα και μιας στροφής του δρόμου.

Η προβολή πληροφοριών στο δρόμο με τη χρήση προβολέων υψηλής ανάλυσης θα μπορούσε να ωφελήσει και τους άλλους χρήστες των δρόμων. Για παράδειγμα, μία διάβαση πεζών θα μπορούσε να προβάλλεται στο δρόμο, για να την βλέπει τόσο ο οδηγός όσο και ο πεζός, σε περιπτώσεις όπου οι υπάρχουσες διαγραμμίσεις έχουν ξεθωριάσει ή είναι συγκεχυμένες.

Όλα όσα επενδύουν οι εταιρίες για την ασφάλεια των οδηγών, επιβατών, πεζών και άλλων οχημάτων μην νομίζετε ότι γίνονται άσκοπα. Όλα γίνονται για να έχουμε ασφαλέστερες μετακινήσεις.

Για παράδειγμα με τη νέα τεχνολογία στους προβολείς της Ford υπάρχει ακόμη μια σημαντική δυνατότητα. Προβάλλεται μια διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός, έτσι ώστε να προσπερνά δικυκλιστές σε ασφαλή απόσταση.

Θα μπορούσε με την τεχνολογία που θα δούμε στα αυριανά αυτοκίνητα να παρέχονται στους οδηγούς  πληροφορίες για τις αλλαγές του καιρού, όπως χιονόπτωση, ομίχλη, ολισθηρές συνθήκες ή παγωμένος δρόμος μπροστά. Η σύνδεση των προβολέων με το σύστημα πλοήγησης θα μπορούσε να εμφανίσει τις επερχόμενες στροφές, ενώ το πλάτος του οχήματος θα μπορούσε να προβάλλεται στο δρόμο βοηθώντας τον οδηγό να υπολογίσει κατά πόσον το αυτοκίνητο χωράει σε ένα κενό ή ένα χώρο στάθμευσης.

Η προσπάθεια των μηχανικών είναι να καταστήσουν τη νυχτερινή οδήγηση πιο άνετη και πιο ασφαλή. Μέρος της δέσμευσης της Ford είναι να αναπτύξει τεχνολογίες που εξυπηρετούν και εμπνέουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται, για να κάνουν τη ζωή πιο άνετη τώρα και στο μέλλον.

 

Ασφαλέστερη οδήγηση με τη νέα τεχνολογία προβολέων της Ford gr.

now24.gr-auto

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: