«Άρωμα γυναίκας» στα δύο Ειδικά Δικαστήρια που θα δικάσουν Παπαγγελόπουλο και Παππά – Οι διπλοκληρώσεις και τα… παράδοξα

Κληρώθηκαν οι πρόεδροι  και μέλη των Ειδικών Δικαστηρίων  — Όλα τα ονόματα — Τακτικός εισαγγελέας και στις δύο υποθέσεις κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, ενώ τρεις δικαστές έχουν κληρωθεί και στις δύο υποθέσεις ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών που θα δικάσει την υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ στο αντίστοιχο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα πρόεδρος θα είναι η αρεοπαγίτης Ανθή Γκάμαρη, η οποία όμως έχει κληρωθεί και ως τακτικό μέλος στην υπόθεση του Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη.

Από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, διεξήχθη σήμερα η κλήρωση των ονομάτων των τακτικών και αναπληρωματικών δικαστών (13 τακτικοί και 6 αναπληρωματικοί), από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα απαρτίσουν τα μέλη των δύο Ειδικών Δικαστηρίων τα οποία θα δικάσουν τις δύο επίμαχες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα, η κλήρωση των δικαστών επέφερε και ορισμένα παράδοξα, όπως είναι ότι τακτικός εισαγγελέας και στις δύο υποθέσεις κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, ενώ τρεις δικαστές έχουν κληρωθεί και στις δύο υποθέσεις ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη.

Από τον Άρειο Πάγο κληρώθηκε τακτικό μέλος και στις δύο υποθέσεις η αρεοπαγίτης η Ανθή Γκάμαρη και αναπληρωματικό μέλος και στις δύο υποθέσεις η αρεοπαγίτης Αικατερίνη Κρυσταλίδου, καθώς και ο σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Τσούκας.

Κατά συνέπεια οι τρεις δικαστές και η εισαγγελέας των δύο Ειδικών Δικαστηρίων θα πρέπει να δηλώσουν κώλυμα συμμετοχής σε μία από τις δύο υποθέσεις και να γίνει νέα κλήρωση από τη Βουλή.

Επίσης, στις συνθέσεις και των δυο Ειδικών Δικαστηρίων υπάρχει καταφανώς άρωμα γυναίκας. Στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου — Τουλουπάκη υπερισχύει το γυναικείο φύλο έναντι του ανδρικού που είναι μειονότητα (από τα 19 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη μόνο οι 5 είναι άνδρες), ενώ στην υπόθεση Παππά η πλειονότητα των γυναικών είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού από τα 19 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη μόνο 3 άνδρες συμμετέχουν.

Ακόμα, στην σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου — Τουλουπάκη δεν κληρώθηκε ούτε ένας αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντίθετα, στην υπόθεση Παππά κληρώθηκαν δυο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και ο Μιχάλης Πικραμένος.

Τα περισσότερα μέλη και των δύο Ειδικών Δικαστηρίων εισήλθαν στο δικαστικό σώμα την διετία 1983 -1984, ενώ υπάρχουν και αρχαιότερη συνάδελφη τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο ορίζεται πρόεδρος ο ανώτερος σε βαθμό δικαστικός λειτουργός και μεταξύ ισόβαθμων ο αρχαιότερος από τα μέλη του Αρείου Πάγου, που θα κληρωθούν από τη Βουλή.

Ακόμη, στην κληρωτίδα της Βουλής δεν μπορούν να είναι όσοι προήχθησαν στο βαθμό αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και του αρεοπαγίτη ή του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και Σύμβουλού Επικρατείας μετά την 9η Μαρτίου 2021, ημέρα υποβολής της πρότασης για την άσκηση δίωξης στο Νίκο Παππά, ενώ αντίστοιχα, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη, δεν μπορούν να συμμετέχουν στην κλήρωση όσοι δικαστές προήχθησαν μετά την 26η Σεπτεμβρίου 2019.

Ειδικό Δικαστήριο Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη

Για το Ειδικό Δικαστήριο που θα δικάζει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη, από τον Άρειο Πάγο κληρώθηκαν σήμερα οι εξής δικαστές. Τα ονόματα παρατίθενται κατά σειρά αρχαιότητας και όχι όπως εξήλθαν τα ονόματά τους από την κληρωτίδα της Βουλής.

Αναλυτικότερα, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη, κληρώθηκαν οι εξής δικαστές:

Βασιλική Ηλιοπούλου (έτος εισόδου στο δικαστικό σώμα 1983), θα είναι πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ως αρχαιοτέρα της συνθέσεως

Ελένη Φραγκάκη, 1983

Ανθή Γκάμαρη, 1983

Ζαμπέτα Στράτα, 1983

Μαρία Μουλιανιτάκη,1983

Μαριάνθη Παγουτέλη, 1983 και

Μυρσίνη Παπαχίου, 1984

Αναπληρωματικά μέλη:

Μαρία Κουββίδου, 1983

Γεώργιος Κόκκορης, 1983 και

Αικατερίνη Κρυσταλίδου, 1983

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας κληρώθηκαν οι:

Βασίλειος Αραβαντινός, 1985

Όλγα Ζύγουρα, 1986

Βαρβάρα Ραφτοπούλου, 1986

Σοφία Βιτάλη, 1990

Ρωξάνη Γιαννουλάτου, 1993 και

Νικόλαος Σκαρβέλης, 1985

Αναπληρωματικά μέλη:

Άννα Καλογεροπούλου, 1985

Παναγιώτης Τσούκας, 1993 και

Χρήστος Λιάκουρας, 1995

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα καθήκοντα εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή (1983) με αναπληρωματικό μέλος την επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αριστέα Θεοδόση (1983). Να σημειωθεί ότι η τελευταία (Αριστέα Θεοδόση) είναι αρχαιότερη στην επετηρίδα της Όλγα Σμυρλή.

Ειδικό Δικαστήριο για Παππά

Aπό τον Άρειο Πάγο για την σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση Παππά, κληρώθηκαν οι εξής δικαστές, τα ονομάτα των οποίων παρατίθενται κατά σειρά αρχαιότητας, μη λαμβάνοντας υπόψη την σειρά των ονομάτων που εξήλθαν της κληρωτίδας της Βουλής:

Ανθή Γκάμαρη (1983), θα είναι πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ως αρχαιοτέρα της συνθέσεως

Μυρσίνη Παπαχίου, 1984

Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, 1984

Δήμητρα Ζώη, 1984

Ελένη Κατσούλη, 1984

Μαρουλιώ Απέργη, 1984 και

Γεωργία Καγτσιμαγκλή, 1985

Αναπληρωματικά μέλη:

Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου, 1983

Αικατερίνη Κρυσταλίδου, 1983 και

Χρήστος Κατσιάνης, 1984

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας κληρώθηκαν οι:

Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου (1985) αντιπρόεδρος του ΣτΕ

Μιχαήλ Πικραμένος (1989) αντιπρόεδρος του ΣτΕ

Μαρία Σωτηροπούλου, 1993

Ρωξάνη Γιαννουλάτου, 1993

Σταυρούλα Κτιστάκη, 1995 και

Κασσιανή Μαρίνου, 1997

Αναπληρωματικά μέλη:

Παναγιώτης Τσούκας, 1983

Αγορίτσα Σδράκα, 1995 και

Ιφιγένεια Αργυράκη, 1983

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα καθήκοντα εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή με αναπληρωματικό μέλος τον επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Ασπρογέρακα (1984).

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: