Αργεντινή: Σπάει το φράγμα του 100% ο πληθωρισμός – Σε απόγνωση οι πολίτες

Η Αργεντινή βυθίζεται στη δίνη του πληθωρισμού, που αναμένεται να σπάσει το φράγμα του 100% σε ετήσια βάση, όταν οι αρχές ανακοινώσουν τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε τριψήφιο νούμερο έπειτα από την κρίση του 1991.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιχείρησε μάταια να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές, οι οποίες εξάλειψαν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τις αποταμιεύσεις τους, συρρίκνωσαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και περιόρισαν τις πιθανότητες του κυβερνώντος κόμματος να διατηρηθεί στην εξουσία στις προσεχείς εκλογές.

Ο πληθωρισμός μονοπωλεί τις συζητήσεις, προκαλεί απογοήτευση και οργή στον λαό, καθώς οι μισθοί συχνά υπολείπονται του κόστους των αγαθών, παρά τα κυβερνητικά μέτρα για επιβολή πλαφόν στις τιμές και περιορισμών στις εξαγωγές σιτηρών προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά.

Τις αλλαγές στις τιμές βλέπουν οι καταναλωτές από μέρα σε μέρα, όπως γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο: μια σχεδόν άδεια τσάντα για ψώνια και λιγότερο φαγητό στο τραπέζι. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός τρέχει με 6%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

Η 74χρονη συνταξιούχος Ιρένε Ντεβίτα είπε στο Reuters ότι «Τις προάλλες ήρθα και ζήτησα τρία μανταρίνια, δύο πορτοκάλια, δύο μπανάνες και μισό κιλό ντομάτες. Όταν (ο υπάλληλος) μου είπε ότι κοστίζει 650 πέσος (3 ευρώ), του είπα να τα βγάλει όλα έξω και να αφήσει μόνο τις ντομάτες, γιατί δεν είχα αρκετά χρήματα», λέει και ξεσπά: «Δεν υπάρχουν χρήματα, ο κόσμος δεν έχει τίποτα, επομένως πώς να ψωνίσει;»

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: