Αποτροπιασμό εκφράζει η ΕΕ για τις εκτελέσεις δύο διαδηλωτών στο Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στην Ένωση και εξέφρασε αποτροπιασμό για τις εκτελέσεις δύο Ιρανών, το Σαββατοκύριακο, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Ο Στέφανο Σανίνο, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), επανέλαβε επίσης την έκκληση της ΕΕ προς τις ιρανικές αρχές να ακυρώσουν αμέσως τη θανατική ποινή που έχουν ήδη επιβάλει σε βάρος άλλων διαδηλωτών.

Περίπου 100 διαδηλωτές κινδυνεύουν ακόμη και με την ποινή του θανάτου αν καταδικαστούν από τα ιρανικά δικαστήρια για τις συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, τονίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εν τω μεταξύ δεκάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει έξω από φυλακή στο Ιράν, στην πόλη Καράτζ, πριν από την εκτέλεση των δύο νεαρών που έγινε το Σάββατο.

Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για άδικες δίκες και εξαναγκασμό σε ενοχοποιητικές καταθέσεις που οδήγησαν στις καταδίκες. Και οι δύο βρέθηκαν ένοχοι για «διαφθορά επί της Γης».

Ως σήμερα, όπως αναφέρει το BBC, έχουν εκτελεστεί τέσσερις άνθρωποι που είχαν συλληφθεί για τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: