Αποσύρονται από λιμάνια της Χοντέιντα οι δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη

Να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το λιμάνι Σαλίφ στην επαρχία της Χοντέιντα άρχισαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία είχε καθυστερήσει επί μήνες, όπως είπε στο Reuters ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία επετεύχθη τον περασμένο χρόνο από την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση και τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι και προβλέπει εκεχειρία και απόσυρση των στρατευμάτων από την Χοντέιντα, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της τετραετούς ένοπλης σύγκρουσης.

Ομάδες των Ηνωμένων Εθνών επιβλέπουν την αναδίπλωση των δυνάμεων των Χούτι στο Σάλιφ, ενώ άλλες κατευθύνονται στο δεύτερο λιμάνι του Ρας Ίσα για να ξεκινήσει η απόσυρση των δυνάμεων των Χούτι από εκεί, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα.

«Η ακτοφυλακή έχει αναλάβει τον έλεγχο στο Σάλιφ» είπε ο αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στο λιμάνι.

Νωρίτερα η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για τον συντονισμό της αναδίπλωσης σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι Χούτι θα κάνουν μια «αρχική μονομερή αναδίπλωση» μεταξύ 11 και 14 Μαΐου από το Σάλιφ και το Ρας Ίσα καθώς και από το βασικό λιμάνι της χώρας, στην πόλη Χοντέιντα.

Επιπλέον η ανακοίνωση αναφέρει ότι η αναδίπλωση θα επιτρέψει στον ΟΗΕ να αναλάβει έναν «ηγετικό ρόλο» στην υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένων της Ερυθράς Θάλασσας ως προς την διαχείριση των λιμανιών και την ενίσχυση των ελέγχων από τον ΟΗΕ επί των εμπορευματικών πλοίων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από την πλευρά της υπό την Σαουδική Αραβία σουνιτικής στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία έχει συγκεντρώσει δυνάμεις έξω από την Χοντέιντα, που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο όγκο των εισαγωγών και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την χώρα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Χοντέιντα έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου από τον περασμένο χρόνο όταν η συμμαχία επιχείρησε δύο φορές να καταλάβει το λιμάνι της ώστε να αποκόψει την βασική γραμμή προμήθειας των Χούτι.

Η ειρηνευτική συμφωνία έχει παγώσει από τον Ιανουάριο εν μέσω της έντονης δυσπιστίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε μια σύγκρουση κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες και η χώρα αυτή της αραβικής χερσονήπου οδηγήθηκε στο χείλος του λιμού.

Η συμφωνία καλεί τις δυνάμεις του συνασπισμού να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από τα προάστια της Χοντέιντα στην αρχική αναδίπλωση προτού ακολουθήσει μια δεύτερη φάση στην οποία θα αποσυρθούν περαιτέρω και οι δύο πλευρές.

(φωτογραφία αρχείου)

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: