Απόψε στις «365 στιγμές»: Τα γεγονότα της κρίσης των Ιμίων – Οι αφηγήσεις των τότε συζύγων των αξιωματικών του ελικοπτέρου (trailer+photo)

Διαφήμιση – Advertisement

Τη φετινή επέτειο της κρίσης των Ιμίων, η εκπομπή «365 στιγμές», με τη Σοφία Παπαϊωάννου, που μεταδίδεται από το ΕΡΤNEWS τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, στις 23:00 (και στις 23:45 στην ΕΡΤ1), παρουσιάζει τα δραματικά γεγονότα εκείνης της νύχτας που σημάδεψαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα από τις αφηγήσεις των τριών γυναικών, οι οποίες ήταν παντρεμένες τότε με τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που σκοτώθηκαν στην πτώση του ελικοπτέρου.
Η Ειρήνη Ζωγραφάκη, τότε σύζυγος του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, η Ματίνα Αναγνωστοπούλου, τότε σύζυγος του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, και η Λεμονιά Κότογλου, τότε σύζυγος του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού.
Οι τρεις γυναίκες μιλούν, για πρώτη φορά μαζί, στην ελληνική τηλεόραση, για τις ημέρες πριν από την πτώση του ελικοπτέρου, τις δραματικές στιγμές που έζησαν στη συνέχεια και τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν ακόμα, 27 χρόνια μετά.
«Έπρεπε να πεθάνει το δικό μου παιδί για να γκριζάρει το Αιγαίο;», θυμάται η τότε σύζυγος του Παναγιώτη Βλαχάκου, Ματίνα Αναγνωστοπούλου, ότι της είχε πει ο πρώην πεθερός της.
«Δεν δείλιασε, έδειξε την αγάπη του για την πατρίδα, είμαι περήφανη που υπήρξα γυναίκα του», λέει η Λεμονιά Κότογλου.
«Ήταν πολύ γελαστοί άνθρωποι, είναι σαν να τους βλέπω μπροστά μου», λέει η Ειρήνη Ζωγραφάκη για τους αξιωματικούς που χάθηκαν.
Η εκπομπή επισκέφτηκε τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα και παρακολούθησε πτήσεις ελικοπτέρων, αλλά και επιβιβάστηκε στην υπερσύγχρονη πυραυλάκατο «Καραθανάσης», που φέρει το όνομα του πεσόντα αξιωματικού στα Ίμια.
Ο κυβερνήτης του πλοίου, Περικλής Μαμάκος, μιλάει για την περηφάνια και την ευθύνη να κυβερνά αυτό το πλοίο.

(?)

greek-web-tv.com

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: