Απονομή στη ΜΕΤΑδραση του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού βραβείου στον κόσμο

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες από το Ίδρυμα Conrad N. Hilton το φετινό Ανθρωπιστικό Συμπόσιο και Τελετή Βράβευσης προς τιμή της ΜΕΤΑδρασης, παρουσία 400 καλεσμένων από όλο τον κόσμο. Η ελληνική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών τιμήθηκε για τη δράση της στον τομέα της διαχείρισης του προσφυγικού, σε μία τελετή που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου και την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 125.000 άτομα.

Στο Συμπόσιο που προηγήθηκε της τελετής βράβευσης, αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες θεματικές από σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος του Λος Άντζελες. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η ομιλία της διεθνούς φήμης συγγραφέα, Chimamanda Ngozi Adichie, η οποία στάθηκε στο έργο της ΜΕΤΑδρασης και ειδικά στην παροχή διερμηνείας, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για κάθε άνθρωπο να μπορεί να πει την ιστορία του στη γλώσσα του.

Σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα, η Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Οργάνωσης Λώρα Παππά παρέλαβε το βραβείο και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Conrad N. Hilton και την κριτική επιτροπή, εκφράζοντας την περηφάνειά της για την ψυχή της ομάδας της ΜΕΤΑδρασης και λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Η ΜΕΤΑδραση, μία τοπική Οργάνωση, που ιδρύθηκε πριν από 9 χρόνια, από την αρχή προσπάθησε να εφαρμόσει καινοτόμες, πρακτικές λύσεις για την ταχεία ανταπόκριση σε επείγουσες ανάγκες των προσφύγων, ειδικά των παιδιών. Με αφοσίωση και αγνοώντας όσους έβλεπαν μόνο εμπόδια, συχνά χρειάστηκε να βουτήξουμε σε βαθιά νερά, ώστε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό…».


Μέλη της ομάδας της ΜΕΤΑδρασης, εκπροσωπώντας όλα τα τμήματα και τους συναδέλφους στο πεδίο, με υπερηφάνεια παραλαμβάνουν το βραβείο. Photo credit: Conrad N. Hilton Foundation

Η Λώρα Παππά προσέθεσε πως το βραβείο είναι επίσης μια μεγάλη αναγνώριση της προσφοράς της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, που ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις και η οποία αποτέλεσε ένα εξαιρετικό κοινωνικό φαινόμενο συμπαράστασης στους πρόσφυγες. Και τόνισε ότι δεν μπορούμε, στο όνομα της ασφάλειας και της προστασίας, να αγνοούμε τις βασικές Ευρωπαϊκές αξίες μας. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να νιώσουμε ασφαλείς και προστατευμένοι είναι να υπάρχει ασφάλεια και προστασία για όλους».

«Ελπίζουμε ότι τιμώντας σήμερα τη ΜΕΤΑδραση με το Ανθρωπιστικό Βραβείο Hilton 2019, μοιραζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα τα εμπνευσμένα επιτεύγματα αυτής της εξαιρετικής Οργάνωσης», δήλωσε ο Peter Laugharn, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Conrad N. Hilton. «Κι εμείς οι ίδιοι επιδιώκουμε να εφαρμόζουμε στο δικό μας έργο πολλές από τις προσεγγίσεις που χαρακτηρίζουν τη ΜΕΤΑδραση στην πράξη, όπως η μετριοφροσύνη, η επιμονή και η σταθερή ελπίδα σε ένα μέλλον που όλοι προσδοκούμε».

Στο μήνυμά του, που προβλήθηκε στη διάρκεια της τελετής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Η ΜΕΤΑδραση είναι ένας από τους πολύ λίγους ανθρωπιστικούς φορείς που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε και εμπιστεύτηκε για να εφαρμόσουν προγράμματα βοήθειας σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Έχω δει το έργο τους στο πεδίο με τα ίδια μου τα μάτια. Μπορούσα να διακρίνω τη διαφορά που κάνουν οι άνθρωποι της ΜΕΤΑδρασης στις ζωές των πιο ευάλωτων και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών. Αγαπητοί φίλοι, στις αμέτρητες επισκέψεις μου σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, έμαθα ένα πράγμα: ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα έπρεπε να είναι μόνο το να βοηθήσουμε κάποιον να επιβιώσει. Θα έπρεπε να είναι επίσης το να δώσουμε αξιοπρέπεια, να δώσουμε ελπίδα, γιατί αυτό είναι το ηθικό μας καθήκον και αυτό ακριβώς κάνει η ΜΕΤΑδραση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ευγενέστερες αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, σύμφωνα με τις οικουμενικές ανθρωπιστικές αρχές της ανθρωπιάς, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας».


Η ιδρύτρια και πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά, στη διάρκεια του λόγου της στο ετήσιο Ανθρωπιστικό Συμπόσιο και Τελετή Βράβευσης που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Conrad N. Hilton. Photo credit: Conrad N. Hilton Foundation

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Gabriella Battaini-Dragoni, ανέφερε: «Οι άνθρωποι που φτάνουν στα παράλια της Ελλάδας –συχνά στριμωγμένοι μέσα σε μικρές βάρκες και με κίνδυνο να πνιγούν –προσπαθούν να ξεφύγουν από τις κακουχίες, τις διώξεις και τη βία. Ο Οργανισμός μας συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΜΕΤΑδρασης που ίδρυσε η Λώρα Παππά, είναι εκεί για να βοηθήσουν μέρα νύχτα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ελπίδα. Αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν αυτή η ελπίδα υποστηρίζεται από νόμους και δράση. Επομένως, η γενναιοδωρία του Ανθρωπιστικού Βραβείου Hilton δεν είναι μόνο μια δίκαιη αναγνώριση του καλού που γίνεται, αλλά και ένας πολλαπλασιαστής 2 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διασφαλίσει ότι, σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, η οργάνωση θα μπορέσει να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο καλό σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους».

Ένα νέο παιδί, ο Carl που στηρίχθηκε από τη ΜΕΤΑδραση, έδωσε την προσωπική του μαρτυρία:

«Πριν από δύο χρόνια, ξεβράστηκα στις ακτές της Χίου στην Ελλάδα. Άφησα την Γκαμπόν, στην Αφρική, επειδή φοβόμουν για τη ζωή μου. Ποτέ δεν περίμενα ότι οι κίνδυνοι που με περίμεναν σ’ εκείνο το ταξίδι θα ήταν πολύ πιο φοβεροί από εκείνους στην πατρίδα μου. […] Αλλά ακόμα χειρότερες αποδείχθηκαν οι συνθήκες όταν βρέθηκα στον καταυλισμό προσφύγων, το hotspot της Χίου […] Η ΜΕΤΑδραση κυριολεκτικά με «απελευθέρωσε» από αυτή την κόλαση. Επιτέλους τολμούσα να ονειρευτώ… το ένα, απλό όνειρό μου… να καταφέρω να τελειώσω σχολείο και να ελπίζω σε ένα μέλλον».

Ο Carl περιέγραψε πώς στη ΜΕΤΑδραση βρήκε μια οικογένεια και στήριγμα σε κάθε του βήμα. Σήμερα, χάρη και στη βοήθεια της Ελληνογαλλικής Σχολής, ο Carl έχει ανοίξει τα φτερά του και πραγματοποιεί το όνειρό του: ξεκίνησε τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο της Γαλλίας.

*Στην εξωτερική φωτογραφία: Ο Steven M. Hilton, η Λώρα Παππά, η Gabriella Battaini-Dragoni και ο Peter Laugharn στο ετήσιο Ανθρωπιστικό Συμπόσιο και Τελετή Βράβευσης του Ιδρύματος Conrad N. Hilton, στο Beverly Hilton του Beverly Hills, Καλιφόρνια. Photo credit: Conrad N. Hilton Foundation

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: