«Αποκλείουμε εισβολή στην Ουκρανία» λέει το Κρεμλίνο και τα βάζει με τη Δύση – Χρήση αμερικανικών πυραύλων από το Κίεβο

Η Ρωσία δηλώνει απογοητευμένη με την αντίδραση των δυτικών χωρών στις κύριες απαιτήσεις που είχε διατυπώσει στον τομέα των εγγυήσεων ασφαλείας — Η Ουκρανία παρέλαβε φορτία αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, καθώς προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επίθεσης

Οι αναταράξεις στη Μαύρη Θάλασσα καλά κρατούν, με το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον να συντηρείται, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί πιθανή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναπτύσσοντας στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη και προμηθεύοντας το Κίεβο με 500 τόνους όπλων.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, δηλώνει απογοητευμένη με την αντίδραση των δυτικών χωρών στις κύριες απαιτήσεις που είχε διατυπώσει η Μόσχα στον τομέα των εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά διαπιστώνει τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν οι συνομιλητές της μια ολόκληρη σειρά πτυχών του θέματος αυτού και αξιολογεί θετικά την ετοιμότητα τους να συνεχίσουν τον διάλογο, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία αποκλείει τη στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία.

«Ναι είμαστε απογοητευμένοι, με το ότι στις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας δεν υπήρξε ανταπόκριση» επισημαίνει η πηγή, προσθέτοντας: «παράλληλα όμως βλέπουμε τη σοβαρότητα με την οποία οι αντίπαλοι μας προσεγγίζουν μια ολόκληρη σειρά από πτυχές, περιλαμβανομένης της τρέχουσας ημερήσιας διάταξης στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».

Όπως επισήμανε η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «είναι δύσκολο να πούμε, ότι η Δύση ανταποκρίθηκε (στις προτάσεις μας) μ’ ένα ρεαλιστικό βήμα» αλλά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι «επέδειξε ενδιαφέρον για την συνέχιση του διαλόγου, πράγμα που είναι από μόνο του θετικό».

Η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι μια «σειρά επαφών της Ρωσίας με τη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχισθούν, στο προσεχές μέλλον», υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συμφωνία για τις ημερομηνίες, τις προθεσμίες και τα επίπεδα».

Η πηγή δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικά τα επιχειρήματα της Δύσης όταν υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ». «Δεν θα υποχωρήσουμε από το αίτημα μας και θα δούμε, με ποια ντροπή στο τέλος θα υποχωρήσουν από τις θέσεις τους».

Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία δεν θέτει μη ρεαλιστικούς όρους. «Εμείς δεν θέτουμε ζήτημα να βγει κάποιος από το ΝΑΤΟ ή να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι η Ρωσία αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης με την Ουκρανία. «Δεν βλέπω καμιά απειλή πολέμου, εκτός από απειλές μιας υποθετικής προβοκάτσιας, την οποία μπορεί να κάνει το ‘κόμμα του πολέμου’ στο Κίεβο με την προτροπή των δυτικών προστατών και χειριστών τους», κατέληξε η πηγή.

Ουκρανοί στρατιώτες πραγματοποιούν γuμνάσια με τη χρήση αμερικανικών πυραύλων

Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν σε γuμνάσια στη στρατιωτική βάση Γιαβόριβ στη δυτική Ουκρανία, χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους, εκτοξευτήρες και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, που παρέδωσαν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτου ασφαλείας.

Στρατιώτες, εκ των οποίων ορισμένοι φορούσαν λευκές στολές παραλλαγής, εκτόξευαν πυραύλους ή παρατηρούσαν, την ώρα που στρατιωτικά οχήματα διέσχιζαν το χιονισμένο τοπίο.

Η Ουκρανία παρέλαβε φορτία αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, καθώς προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, αφότου η Ρωσία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει μία εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Αυτά τα όπλα θα βοηθήσουν να σταματήσουμε τα στρατιωτικά οχήματα, να τα καταστρέψουμε. Και σε αστικό περιβάλλον θα μας επιτρέψουν να καταστρέψουμε κτίρια, όπου κρύβεται ο εχθρός», δήλωσε ο Αντρέι Μπέστγιουκ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου του Ουκρανικού Στρατού.

«Εάν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο», είπε ένας στρατιώτης, το πρόσωπο του οποίου ήταν καλυμμένο και δεν αποκάλυψε το όνομά του.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι το επόμενο αεροπλάνο με αμερικανικά όπλα αναμένεται να φθάσει σύντομα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: