Αποκαθίστανται οι ζημιές από τις πλημμύρες στην Κεντρική Μακεδονία

Αποκαθίστανται οι ζημιές από τις πλημμύρες στην Κεντρική Μακεδονία

Αποκαθίστανται οι ζημιές από τις πλημμύρες στην Κεντρική Μακεδονία

Σε δύο μήνες θα ξεκινήσουν 25 έργα αποκατάστασης ζημιών από τις πλημμύρες στην Κεντρική Μακεδονία, που έπληξαν κυρίως τις Σέρρες, τη Χαλκιδική και την περιοχή της Χαλκηδόνας, στη Θεσσαλονίκη.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλιο ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η απορρόφηση του οποίου θα ξεκινήσει με την έναρξη των εργασιών.

Τα περισσότερα έργα αφορούν αποκαταστάσεις δρόμων και ρεμάτων και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους τοποθετείται χρονικά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς τότε λήγουν οι προθεσμίες εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Στάθη Αβραμίδη, το ύψος των ζημιών από τις πλημμύρες που έγιναν το χρονικό διάστημα, από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και τον Μάρτιο του 2015, «αγγίζει» τα εκατό εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο επιλέχθηκε να αποκατασταθούν οι ζημιές στα σημεία όπου τα προβλήματα ήταν εντονότερα και η ανάγκη για την αποκατάστασή τους επιτακτικότερη.

Τη μερίδα του λέοντος στη χρηματοδότηση καταλαμβάνει το έργο της αποκατάστασης των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα, με 2,2 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η περιοχή αυτή επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες και είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης έργα στην κοίτη Βαρδαρόβαση, το φράγμα Έλλης, τις τάφρους Ανθοφύτου, Αγκαθιάς, Αγίας Τριάδας, Αρτζάν, Αματόβου, Λιμνοτόπου και Σίνδου, τον ποταμό Ρήχειο, τα ρέματα Αράπιτσας, Κιουτίχα, Στενημάρχου και Τριλόφου Ημαθίας, τις τάφρους επί των επαρχιακών οδών Γουμένισσας – ορίων Ν. Πέλλας και Χέρσου – Πολυκάστρου Κιλκίς καθώς και τις τάφρους στα αγροκτήματα Ηλιόλουστου, Βαφειοχωρίου, και Βαλτοτοπίου Κιλκίς. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες στους χειμάρρους του νομού Πέλλας και συγκεκριμένα στις περιοχές Λουτρακίου, Αλώρου και Γιαννιτσών.

Προβλέπονται ακόμη αποκαταστάσεις δρόμων και διαβάσεων στις Μηλιές, στον Γαλλικό Ποταμό, την επαρχιακή οδό Ρεντίνας – Βαμβακιάς – Αρέθουσας, την επαρχιακή οδό Λαχανόκηπου – Σίνδου, – Χαλάστρας, Κυμίνων – Ν. Μαλγάρων, το οδικό δίκτυο της Ημαθίας στο τμήμα Σταυρού – ορίων Πέλλας, τη διασταύρωση Κωστοχωρίου μέχρι το Σέλι, την είσοδο της πόλης της Νάουσας, το τμήμα Βέροια – Ριζώματα, το τμήμα Γρίβα – Καστανερή Κιλκίς, την επαρχιακή οδό Γουμένισσας – ορίων Ν. Πέλλας και τα οδικά δίκτυα Αγίου Νικολάου – Πυργαδικίων Χαλκιδικής και Ολυμπιάδας – Σταυρού.

Τέλος, προγραμματίζονται η αποκατάσταση κατολίσθησης τμήματος δρόμου στην παλιά εθνική οδό Βέροιας – Κοζάνης και η αποκομιδή φερτών υλικών στον ποταμό Χαβρία και τις κοίτες των ρεμάτων της Ιερισσού Χαλκιδικής.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: