Από τον απίστευτο ρομαντισμό στην κακοποίηση… Μια παγίδα δρόμος!

Μια βίαιη και καταπιεστική σχέση είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει με λουλούδια, δώρα και ατελείωτα γλυκόλογα, που θα θολώσουν την κρίση του θύματος για να μη δει τα ανησυχητικά σημάδια που προειδοποιούν για έναν κακοποιητικό σύντροφο.

Στην αρχή όλα είναι υπέροχα…

Ο μεγάλος ρομαντισμός μπορεί να πάρει τη μορφή της φροντίδας. Είναι μία τακτική των ανθρώπων, που συνηθίζουν να κακοποιούν τους συντρόφους τους, και στόχο έχει να χτίσει ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο. Ο θύτης ξέρει ακριβώς τι κάνει…

Η Σάρα ήταν μόλις 22 ετών όταν γνώρισε τον 30χρονο Σαμ. Μετά από 2 βδομάδες γνωριμίας εκείνος μετακόμισε στο σπίτι της, άνοιξε έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό για τους δυο, και διεκδικούσε κάθε δικό της δευτερόλεπτο όταν πλέον εκείνη γύριζε από τη δουλειά. Ήθελε να μάθει τα πάντα για εκείνη, τις πιο προσωπικές της εμπειρίες, τα μεγαλύτερα μυστικά και όνειρά της. Και φυσικά δεν την άφηνε πουθενά μόνη αλλά τη συνόδευε παντού.

Στην αρχή η Σάρα ένιωθε η πιο τυχερή γυναίκα στον κόσμο. Κανένας άνδρας δεν την είχε αγαπήσει τόσο έντονα μέχρι τότε. Την κοίταζε στα μάτια όλη την ώρα και δεν άφηνε τίποτα να τους ενοχλήσει. Την έπειθε να αναβάλει εξόδους με φίλους, υποστηρίζοντας ότι η σχέση τους ήτα η προτεραιότητά τους. Της πρότεινε φανταστικά ταξίδια την περίοδο των διακοπών τους για να μην της μένει καθόλου χρόνος για την οικογένειά της.

Κάποια στιγμή ο Σαμ ζήτησε από τη Σαρα πρόσβαση στους λογαριασμούς της στα social media, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν απλά μία ένδειξη εμπιστοσύνης που θα δυνάμωνε ακόμη περισσότερο τη σχέση τους. Όταν η Σάρα αρνήθηκε ήρθε η στιγμή να δει το άλλο πρόσωπο του Σαμ. Σκοτείνιασε και ξεκίνησε να την κατηγορεί ότι δεν τον αγαπά πραγματικά. Η Σάρα αναγκάστηκε να υποχωρήσει, ήταν πολύ πιο εύκολο από το να προσπαθήσει να αντισταθεί. Άλλωστε, ήθελε τόσο πολύ να προστατεύσει την «καθαρότητα» της σχέσης τους.

Κάπως έτσι η Σάρα μπήκε σε μία φάση απομόνωσης από το κοινωνικό της περιβάλλον και η απομόνωση την έκανα ακόμη πιο ευάλωτη στην καταπίεση και τον έλεγχο.

Ο εκφοβισμός ακολουθεί…

Οι ρομαντικές χειρονομίες μπορούν μέσα σε μία στιγμή να δώσουν τη θέση τους στον εκφοβισμό. Οι θύτες μάλιστα συνηθίζουν να κατηγορούν τα θύματά τους για τις όλο και μεγαλύτερες εντάσεις. Τα θύματα προσπαθούν σκληρά να μη δυσαρεστούν τον σύντροφό τους, για να παραμένουν ασφαλείς και να ξαναβρούν το ρομάντζο του πρώτου καιρού…

Μετά από ένα ρομαντικό δείπνο ο Στηβ άρχισε να φιλά και να βγάζει τα ρούχα του Ντέρεκ. Ο Ντέρεκ ανταποκρίθηκε στα φιλιά του αλλά του είπε ότι εκείνη τη στιγμή δεν ήθελε να κάνει σeξ. Τότε το Στηβ τον άρπαξε βίαια από τα χέρια και άρχισε να του φωνάζει και να τον απειλεί. Ήταν η πρώτη φορά που ο Ντέρεκ φοβήθηκε τον δυνατότερο και πιο μεγαλόσωμο σύντροφό του. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή κατάλαβε ότι το «όχι» στις σeξουαλικές επιθυμίες του συντρόφου του δεν είναι μια διαθέσιμη επιλογή για εκείνον.

Ο καλύτερος… έξω από το σπίτι!

Πολύ συχνά οι θύτες φροντίζουν να επιδεικνύουν το καλύτερό τους πρόσωπο στην κοινωνία, τους φίλους, τους γείτονες και τους συγγενείς, έτσι ώστε να κρύβουν τα σημάδια της κακοποιητικής συμπεριφοράς τους αλλά και να κόβουν τις «γέφυρες» για το θύμα τους. Στρατηγικά, επιλέγουν να είναι γοητευτικοί και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν, ώστε να είναι δύσκολο για έναν τρίτο να φανταστεί που μπορούν να φτάσουν.

Μία ακόμα τακτική είναι να καταστρέφουν την εικόνα και τη φήμη του θύματός τους με έναν υπόγειο και έμμεσο τρόπο, για να το αφήσουν χωρίς κανένα στήριγμα, έρμαιο των δικών του διαθέσεων.

Πώς μπορεί να αντιδράσει το θύμα;

Είναι βασικό να μάθεις να διακρίνεις τα ανησυχητικά σημάδια και τις κακοποιητικές συμπεριφορές, καθώς πολλές φορές τα θύματα δεν είναι καν σε θέση να κάνουν ούτε αυτό.

Προσπάθησε να βρεις ανθρώπους να σε στηρίξουν στο κοινωνικό σου περιβάλλον. Ακόμη κι αν έχεις απομακρυνθεί από εκείνους που σε αγαπούν είναι σίγουρο ότι τώρα που βρίσκεσαι σε ανάγκη θα είναι εκεί για να σε βοηθήσουν.

Απευθύνσου στις κοινωνικές δομές στήριξης, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν περιστατικά σωματικής βίας. Οι άνθρωποι αυτών των δομών θα μπορέσουν να σου βρουν ένα μονοπάτι διαφυγής από το αδιέξοδο.

Με πληροφορίες από το

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ενδοοικογενειακή βία: Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες-θύματα;

Βία στη σχέση: Μπορείς να πιστέψεις τις υποσχέσεις ότι δεν θα το ξανακάνει;

Όταν η χαμηλή αυτοεκτίμηση στρώνει τον δρόμο στην ψυχολογική βία

Έμφυλη βία: Εσύ μπορείς να προσπεράσεις την κακοποίηση των γυναικών;

Κακοποίηση στη σχέση: Όταν ο πόνος γίνεται συνήθεια και η αλλαγή τρομάζει…

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: