Από πληροφοριοδότης των ΗΠΑ, ηγέτης του ISIS – Ποιος ήταν ο Αλ Κουράσι που εξουδετέρωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν

Η ζωή του Τουρκμένου ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους μέχρι την αυτοκτονία πριν από την εξουδετέρωση από τις ΗΠΑ – Ανέλαβε τα ηνία του ISIS το 2019 μετά τον θάνατο του αλ Μπαγκνταντί — Είχε υπηρετήσει και ως αξιωματικός στον ιρακινό στρατό

«Ακέφαλο» είναι το ISIS μετά την εξουδετέρωση του Αμπού Ιμπραχίμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο αλ-Κουράσι ανέλαβε τα ηνία της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης το 2019, τρεις μήνες μετά το θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Ελάχιστα είναι γνωστά για τον Αλ Κουράσι με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι το όνομα με το οποίο ήταν γνωστός, πιθανότατα ήταν ψευδώνυμο. Ο 45χρονος Iρακινός γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1976 στην πόλη Ταλ Αφάρ. Οι γονείς του ήταν Τουρκμένοι. Σπούδασε το νόμο της Σαρία στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης και, μετά την αποφοίτησή του, υπηρέτησε ως αξιωματικός του στρατού στο μπααθικό Ιράκ.

Το 2004 στις φυλακές συναντήθηκε με τον αλ Μπαγκνταντί

Το 2004, φυλακίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στο στρατόπεδο «Camp Bucca» του νοτίου Ιράκ, όπου εκεί συνάντησε τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί. Το 2008, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, υπηρέτησε ως πληροφοριοδότης του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί που ήθελαν να τον εξοντώσουν πάση θυσία τα τελευταία χρόνια , προσέφεραν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον είχε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Για την Ρίτα Κατς , διευθύντρια του ένωσης πληροφοριών «SITE Intelligence Group», το Ισλαμικό Κράτος απέφευγε να δώσει στην δημοσιότητα οποιαδήποτε ηχογραφημένα μηνύματα ή βίντεο που θα αποκάλυπταν την ταυτότητα του διαδόχου του Μπαγκνταντί.

Ωστόσο, την 1η Νοεμβρίου του 2019, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, είχε γράψει στο αγαπημένο του Twitter ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον είχε καταφέρει να τον εντοπίσει.

Η επιθεώρηση «Small Wars Journal» είχε γράψει ότι πράγματι ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι είχε καταγωγή από το Ιράκ. Κι αυτό γιατί οι Ιρακινοί αποτελούν την πλειοψηφία των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και δεν θα δέχονταν σε μία περίπτωση έναν μη Ιρακινό ηγέτη να αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης.


Η επιχείρηση της εξουδετέρωσής του

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανικός στρατός σκότωσε τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη βορειοδυτική Συρία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι χθες , στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης με την συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Ιμπραχίμ αλ- Χασίμι αλ- Κουράσι.

«Χθες το βράδυ, υπό την καθοδήγησή μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία ανέλαβαν με επιτυχία μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό και τους Συμμάχους μας και να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή. Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, εξουδετερώσαμε τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi—τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση», είπε ο πρόεδρος σε δήλωση νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες από την πλευρά των Αμερικανών. «Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα μόλις γίνουν διαθέσιμες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ενεργοποίησε βόμβα όταν κατάλαβε ότι δεν θα γλίτωνε

Στις 20 Ιανουαρίου του 2020, η εφημερίδα «The Guardian» είχε δημοσιεύσει άρθρο σύμφωνα με το οποίο, το πραγματικό του όνομα ήταν Αμίρ Μοχάμεντ Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Μάουλι αλ-Σάλμπι. Στις 3 Φεβρουαρίου του 2022, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, ο αλ Κουράσι είναι νεκρός.

Όταν πάντως κατάλαβε ότι δεν θα γλίτωνε από τους Αμερικανούς, ενεργοποίησε μία βόμβα βάζοντας τέλος στη ζωή του. Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση των Αμερικανών διεξήχθη στην πόλη Ατμέ της βόρειας Συρίας, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Μπάιντεν: Ο αρχηγός του ISIS ανατινάχθηκε «σε μια ύστατη κίνηση δειλίας»

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Αμπου Ιμπραχίμ αλ-Χασέμι αλ- Κουράισι επέλεξε να ανατιναχθεί προβαίνοντας σε μια δειλή ενέργεια, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους για να διατηρήσει την πίεση επί του ISIS.

«Σε μια απεγνωσμένη ύστατη κίνηση δειλίας και αδιαφορώντας για τη ζωή της δικής του οικογένειας ή άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, επέλεξε να ανατιναχθεί, πυροδοτώντας όχι μόνο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος αλλά ανατινάζοντας αυτόν τον τρίτο όροφο…αντί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε, παίρνοντας μαζί του αρκετά μέλη της οικογένειάς του, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εξάλειψαν μια μείζονα τρομοκρατική απειλή. Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ανατινάχθηκε προβαίνοντας σε μια ύστατη κίνηση δειλίας», επεσήμανε κατά τη σύντομη ομιλία του. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίμησε να γίνει επιχείρηση από κομάντος προκειμένου να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: