Από μία 90χρονη σε ψαροχώρι στην Αλάσκα ξεκίνησε η απογραφή στις ΗΠΑ

Η απογραφή του 2020 στις ΗΠΑ ξεκίνησε επισήμως με την καταγραφή της 90χρονης Lizzie Chimiugak Nenguryarr στο Toksook Bay, ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι στις ακτές της Αλάσκα.

Ο Steven Dillingham, επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Απογραφής, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα της διαδικασίας με μία επίσημη επίσκεψη στην 90χρονη της φυλής Yup’ik. Αναμένεται να ακολουθήσει εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς.

Η απογραφή γίνεται κάθε δέκα χρόνια και το μεγαλύτερο μέρος της γίνεται από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Στην Αλάσκα όμως το ξεκίνημα γίνεται νωρίς τον Ιανουάριο, όταν το έδαφος είναι παγωμένο ώστε να είναι δυνατή η μετακίνηση.

Εάν οι εργαζόμενοι στην απογραφή περιμένουν να μπει ο Μάρτιος, το έδαφος μετατρέπεται σε βάλτο και η μετακίνηση είναι σχεδόν αδύνατη.

«Οι αχανείς και αραιοκατοικημένες περιοχές της Αλάσκα είναι παραδοσιακά οι πρώτες όπου αρχίζει η καταμέτρηση» αναφέρει η Υπηρεσία, σύμφωνα με το BBC. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν την αρχή όσο το παγωμένο έδαφος τους επιτρέπει την πρόσβαση σε απομακρυσμένα σημεία με σημαντικές προκλήσεις στη μετακίνηση». Μάλιστα για να φτάσουν στα διάφορα απομακρυσμένα μέρη χρησιμοποιούν έλκηθρα με σκύλους και snowmobiles.

Το Toksook Bay βρίσκεται στη δυτική ακτή της Αλάσκα, περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά από τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, το Ανκοράτζ.

Στην τελευταία απογραφή του 2010, το Toksook Bay είχε πληθυσμό 590 ανθρώπων. Η Υπηρεσία εκτιμά πως το 2017 έφτασε τους 661.

Οι αυτόχθονες που ζουν στο Toksook Bay είναι Yup’ik, φυλή που ζει στην Αλάσκα και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: