Απιστία: Τα 5 βήματα για να ξεπεράσετε το τραύμα και να συνεχίσετε

Η Ρενέ ήρθε ζητήσει τη βοήθεια μου, ως ψυχολόγου, καθώς ένιωθε ότι η σχέση της με τον Τιμ περνούσε κρίση. Το σeξ είχε γίνει πλέον σπάνιο. Ο Τιμ δεν έμενε στο σπίτι εκείνο τον καιρό, φοιτούσε σε μία σχολή, τα δίδακτρά της οποίας πλήρωνε η Ρενέ. Ζούσε σε μία εστία και υποστήριζε ότι δεν είχε χρόνο να γυρίζει στο σπίτι τους τα Σαββατοκύριακα.

Η Ρενέ δεν ήθελε να πηγαίνει στην εστία, ενώ παράλληλα την ενοχλούσαν οι γεμάτες διάθεση φλερτ φίλες του Τιμ. Τη ρώτησα αν υποψιαζόταν ότι ο Τιμ είχε κάποια παράλληλη σχέση. Με κοίταξε λες και της είπα το πιο τρελό πράγμα στον κόσμο. Στην επόμενη συνεδρία μας η Ρενέ μου είπε ότι ο Τιμ παραδέχθηκε πως έχει σχέση με μια άλλη γυναίκα, ήταν ωστόσο μεταμελημένος και ζητούσε να τον συγχωρέσει και να του δώσει μία δεύτερη ευκαιρία.

Η Ρενέ ήταν διαλυμένη και δεν ήξερε τι να κάνει. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ούτε να φάει. Δεν μπορούσε να βγάλει από το κεφάλι της την εικόνα του Τιμ να κάνει σeξ με μία άλλη γυναίκα. Πίστευε ότι την είχε ταπεινώσει, θεωρώντας ότι είναι τόσο ηλίθια. Ήταν πλέον αδύνατο να συζητήσει μαζί του χωρίς να ουρλιάζει. Τότε έπρεπε να πιει κάτι…

Πίστευε εμμονικά ότι ο Τιμ συνέχιζε να της λέει ψέματα και δεν ήξερε αν είχε νόημα να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία. Έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την αστυνομία να της δώσει στοιχεία από τα τηλεφωνήματά και τα e-mail του για να αποδείξει ότι συνέχιζε να την απατά.

Η απιστία είναι μία τραυματική εμπειρία. Ο σύντροφός μας είναι η ασφαλής μας βάση σε έναν άκαρδο κόσμο. Νιώθουμε ότι χάνουμε την ασφαλή βάση στην οποία μέχρι τώρα καταφεύγαμε, όταν ο σύντροφός μάς προδώσει. Το άτομο στο οποίο βασιζόμασταν για συναισθηματική υποστήριξη είναι το ίδιο πρόσωπο που μας ταπεινώνει βαθιά μέσα από τη σeξουαλική προδοσία. Αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε σε έναν ψεύτικο παράδεισο και δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε τη δική μας κρίση.

Ανεξάρτητα από το αν η σχέση μπορεί να ανακάμψει από την απιστία, ο προδομένος σύντροφος πρέπει να ανακάμψει από τα συμπτώματα που μοιάζουν με τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες. Το τραύμα επιδεινώνεται όταν ο άπιστος σύντροφος κατηγορεί το θύμα ότι προκάλεσε την απιστία ή όταν ο άπιστος σύντροφός φεύγει για να ζήσει ευτυχισμένος με τον/ την νέο/νέα σύντροφο.

Ωστόσο, το θύμα μπορεί και πρέπει να ανακάμψει όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Ακολουθούν 5 βασικά βήματα στα οποία θα πρέπει να πατήσει:

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Ναι, μπορεί να έχετε μερίδιο στα προβλήματα της σχέσης , αλλά ήσασταν ειλικρινείς, πιστοί και τιμήσατε τον άνθρωπο που είχατε κοντά σας. Δεν σας άξιζαν τα ψέματα από κάποιον που δεν τήρησε τη δέσμευσή του για σeξουαλική αποκλειστικότητα.

Φροντίστε τον εαυτό σας.

Είναι απόλυτα κατανοητή η αναστάτωση και τα άσχημα συναισθήματα που βιώνετε, ωστόσο δεν θα πρέπει να καταφύγετε σε ανθυγιεινές συνήθειες για να παρηγορήσετε τον εαυτό σας, όπως το υπερβολικό φαγητό, το κάπνισμα ή το ποτό. Αναζητήστε υποστήριξη στους δικούς σας ανθρώπους και μείνετε μακριά από επικριτικούς ανθρώπους που θα σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα.

Μην ενδώσετε στη σκοτεινή πλευρά σας.

Η προδοσία μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τον χειρότερο σας εαυτό: την ανθρωποκτόνα ή παρανοϊκή πλευρά σας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ενδώσετε. Είστε προδομένοι και πληγωμένοι αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει οποιαδήποτε μορφή βίας ή την εκδικητική απιστία. Η εκδίκηση μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα εκείνη τη στιγμή αλλά δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο σας μακροπρόθεσμα. Εκφραστείτε σαν ένα ώριμο άτομο και με σεβασμό στον εαυτό σας. Ίσως δικαιούστε να είστε λίγο παρανοϊκοί αλλά δεν μπορείτε να βάλετε και κάμερα για να παρακολουθείτε κάθε κίνηση του συντρόφου σας, άλλωστε δεν έχει σημασία. Αν θέλει να σας απατήσει θα το κάνει.

Δείξτε υπομονή.

Η επανόρθωση χρειάζεται χρόνο. Ένας άπιστος σύντροφός θα πρέπει να αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι δεσμεύεται πάλι στη μονογαμία, έτσι ώστε να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του ανθρώπου που πλήγωσε. Πόλλες φορές αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει και θυσίες, ενώ σε κάμία περίπτωση δεν δικαιούται μία «αυτόματη» συγχώρεση.

Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού αν τη χρειάζεστε.

Δεν υπάρχει κανένας σωστός τρόπος αντιμετώπισης της προδοσίας. Βρείτε έναν θεραπευτή ο οποίος θα σεβαστεί την επιλογή σας να δώσετε μία ευκαρία ή να βγάλετε από τη ζωή σας τον άπιστο. Ο θεραπευτής θα πρέπει επίσης να είναι υπομονετικός με την αναποφασιστικότητά σας στο πώς θα προχωρήσετε.

Με πληροφορίες από το

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απιστία: 6 γυναίκες αφηγούνται πώς έσωσαν τη σχέση τους

Απιστία: Γιατί μια απατημένη σύζυγος μπορεί να νιώθει ενοχές;

Απιστία: Τον πρόδωσα πολλές φορές και φοβάμαι ότι τον έχασα για πάντα…

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: