Απιστία: «Μα, γιατί σε μένα;» Οι λόγοι που οδηγούν σ’ αυτή

Ιστορίες φίλων και γνωστών και ολόκληρες ταινίες βασισμένες στην απιστία. Από την πλευρά του θύματος, από την πλευρά του θύτη, από την πλευρά του τρίτου. Κανείς δεν θέλει να μπει στη θέση του πρώτου βέβαια και συχνά σκεφτόμαστε πως αν τύχει ποτέ θα πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί από πριν για να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο και ορθότερο τρόπο αλλά τις πιο πολλές φορές καταλήγουμε να λέμε «Σε εμένα δεν θα γίνει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…». Και αν τελικά γίνει πραγματικότητα με νεύρα και λύπη αναρωτιόμαστε «Μα γιατί σε μένα; Αφού πρόσεχα…».

Είναι πραγματικότητα πως σημάδια που να δείχνουν πότε θα απατήσει κάποιος δεν υπάρχουν έτσι ώστε να μπορούν να παρατηρηθούν σε κάθε περίπτωση. Και αυτό γιατί ο καθένας που θα μπει στη διαδικασία μίας επαφής εκτός της σχέσης ή του γάμου του θα το κάνει για διαφορετικό λόγο. Οι έρευνες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα καταλήγουν να παρουσιάζουν τους ακόλουθους λόγους συνηθέστερους ύποπτους που θα τον οδηγήσουν στην απιστία:

  1.    Ξέρει τι να περιμένει από το σeξ στη σχέση.

Πλέον έχει μάθει πώς να παίρνει και να δίνει ηδονή στο σeξ με εσένα. Οι πειραματισμοί και οι αλλαγές είναι σπάνιες πια και έχετε βρει συγκεκριμένες στάσεις, σημεία του σπιτιού, ακόμη και μέρες τις εβδομάδας που σας βολεύουν. Δεν ελπίζουν πως τώρα η σeξουαλική τους ζωή θα βελτιωθεί και για αυτό αναζητούν κάτι νέο, διαφορετικό. Όπως δείχνουν οι μελέτες, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που απατούν για αυτό τον λόγο, νιώθουν πως όλα τα υπόλοιπα είναι ευχάριστα στη σχέση τους και για αυτό προτιμούν να βελτιώσουν τη σeξουαλική τους ζωή με τη βοήθεια κάποιου τρίτου προσώπου.

2.            Περισσότεροι εραστές.

Η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των σeξουαλικών παρτενέρ μοιάζει να είναι και ένα κίνητρο που θα τον ωθήσει στην απιστία. Ο αριθμός των σeξουαλικών συντρόφων φαίνεται να τονώνει την αυτοπεποίθηση και τη σeξουαλικότητά του. Έχει αποδειχθεί πως υπάρχουν άντρες που επιβραβεύουν τον εαυτό τους μετά από μία δύσκολη και επιτυχημένη μέρα στη δουλειά κάνοντας σeξ με κάποια εκτός της συντρόφου τους. Με αυτό τον τρόπο, τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους και απολαμβάνουν ένα συναίσθημα επιτυχίας.

3.            Το συναίσθημα στη σχέση δεν είναι όπως θέλει.

Αντίστοιχα με το μη ικανοποιητικό σeξ, υπάρχουν και τα μη ικανοποιητικά συναισθήματα. Με τον ίδιο τρόπο, αυτό που μοιάζει να λείπει από την σχέση του με εσάς, το αναζητά αλλού. Σύνηθες είναι να νιώθει πως του λείπει η χαμένη του ανεξαρτησία και να προσπαθήσει με αυτό τον τρόπο να κάνει μία επανάσταση. Η έλλειψη επικοινωνίας και συναισθηματικής επαφής μπορεί να τον οδηγήσουν να ψάξει μία άλλη γυναίκα, που έστω και σε μικρές δόσεις, θα του δώσει ό,τι χρειάζεται αλλά με λιγότερες πιέσεις.

4.            Η ανάγκη για επιβεβαίωση από κάποιον εκτός της συντρόφου.

«Είναι μαζί μου γιατί με συνήθισε ή με ποθεί ακόμη;», «Το σeξ μαζί μου το απολαμβάνει ή το κάνει επειδή ‘πρέπει’;» είναι από τα ερωτήματα που μπορεί να βάζει στον εαυτό του. Καθώς η τριβή μιας σχέσης, μετατρέπει τις άλλοτε αυθόρμητα σeξουαλικές συνευρέσεις σας σε ραντεβού ή ρουτίνα, ο προβληματισμός του για το αν είναι καλός εραστής βρίσκει χώρο να ανθίσει.

5.            Τελειώνει ο έρωτας.

Αν και ο έρωτας δεν είναι εύκολο να μελετηθεί από τις έρευνες, θεωρούμε πως είναι η απόρροια ικανοποιημένων συναισθηματικών και σeξουαλικών αναγκών. Συνεπώς, όπως αναφέρεται και σε άλλους λόγους, όταν ένα από αυτά τα δύο έχει αρχίσει να φθείρεται ή έχει φθαρεί, η αναζήτηση άλλης συντρόφου είναι από τις πρώτες λύσεις που σκέφτονται.

6.            Ερωτεύεται ξανά – κάποια άλλη.

Μία νέα γνωριμία που θα έχει ενθουσιασμό και πάθος μπορεί εύκολα να τον ‘κλέψει’ από την τωρινή του σχέση – ειδικότερα αν η ρουτίνα ή η αδιαφορία είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει πλέον. Συνήθως, εκείνος ανυπομονεί για το απροσδόκητο και το διαφορετικό που θα χαρακτηρίζεται από έρωτα, ενθουσιασμό και έντονη σeξουαλική επιθυμία σε κάθε συνάντηση.

7.            Αποζητά εκδίκηση.

Σε μία σχέση που συνθήκες προκαλούν συναισθήματα όπως η λύπη, η παραμέληση ή η ζήλια, ακόμη και η σκέψη για αναζήτηση κάποιας άλλης μπορεί να καλλιεργηθεί. Αν για παράδειγμα νιώθει πως πλέον η σχέση σας δεν είναι προτεραιότητά σας και τον παραμελείτε για τους φίλους σας, μπορεί να νιώσει πως χρειάζεται να κάνει κάτι ή για να τραβήξει ξανά την προσοχή σας ή για να σας ανταποδώσει το δυσάρεστο συναίσθημα που του προσφέρετε εσείς.

8.            Περιέργεια και επιθυμία για νέες εμπειρίες.

Τελευταίος αλλά όχι και πιο σπάνιος λόγος είναι η ανάγκη για το διαφορετικό. Συχνά υπάρχει η επιθυμία να δοκιμάσει και άλλες καταστάσεις με άλλες γυναίκες τόσο από περιέργεια όσο και για την ικανοποίηση που ενδέχεται να του προσφέρει μία νέα ανακάλυψη στο σeξ. Δεν είναι λίγοι οι άντρες που βιώνουν τις ευκαιρίες για σeξ με κάποια άλλη ως πρόκληση.

 Και τώρα, τι;

Άλλες φορές μπορεί να εύκολο να κρίνουμε λογικά και να αποφασίσουμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα και άλλες συναισθήματα, αναμνήσεις και συμπεριφορές –του συντρόφου ή δικές σας — μπερδεύουν και δυσκολεύουν την τελική απόφαση. Η συνήθεια, ο φόβος της μοναξιάς, η εξάρτηση μπορεί να είναι λόγοι που θα μας κρατούν σε μία σχέση μετά από την αποκάλυψη της απιστίας. Επιπλέον, τα συναισθήματα, σίγουρα θα είναι αρκετά μπερδεμένα στην αρχή και θα θέλουν λίγο χρόνο για να καταλαγιάσουν ώστε να αποφασίσετε ψύχραιμα και ειλικρινά.

Συνεπώς, δώστε πρώτα χρόνο στον εαυτό σας να συνειδητοποιήσει τη νέα κατάσταση της σχέσης σας. Αν η πικρία μετά την απιστία του είναι έντονη, όμως επιθυμείτε να μείνετε, θα χρειαστείτε τη στήριξή του και ο σύμβουλος σχέσης θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε και να προχωρήσετε με καλύτερες βάσεις τη δική σας σχέση.

sxeseis

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: