Απίστευτο: Δείτε πόσο διαφορετικά ντυνόντουσαν οι γυναίκες στο Ιράν πριν από την Επανάσταση! Μοναδικές φωτογραφίες από το 1970

Λαμπερές φωτογραφίες μοντέλων από περιοδικά μόδας του Ιράν του 1970, που φέρνει στο φως το youweekly.gr, δείχνουν πόσο διαφορετική ήταν η ζωή -και η μόδα- πριν από την Επανάσταση.

Σε μια σειρά φωτογραφιών που έγιναν για περιοδικά και καταλόγους και δημοσιεύτηκαν σε ένα site με φωτογραφίες, το BoredPanda.com, τα μοντέλα χαμογελούν στην κάμερα, τινάζουν τα μαλλιά τους και επιδεικνύουν τα γuμνά πόδια, χέρια και μαλλιά τους, τα οποία σήμερα πρέπει να είναι καλυμμένα.

Οι εικόνες δείχνουν μια δυτικά προσανατολισμένη αισθητική και αποκαλύπτουν την ελευθερία των γυναικών μέχρι το 1979, όταν έγινε η Ισλαμική Επανάσταση

Οι γυναίκες στο Ιράν σήμερα καλύπτουν τα μαλλιά, τους ώμους και τον λαιμό τους όταν εμφανίζονται δημοσίως. Ωστόσο μπορούν να ντύνονται όπως θέλουν στο σπίτι τους.

Οι εικόνες χρονολογούνται πάνω από 36 χρόνια πριν και μάλιστα προτού τα μοντέλα αρχίσουν να επιδεικνύουν αρκετά το γuμνό κορμί τους -ιδιαίτερα σε σύγκριση με τη σεμνότητα που επικρατεί στις γυναίκες του Ιράν σήμερα.

Στις φωτογραφίες, οι γυναίκες προβάλλουν επιδεικτικά τα κοντά μπλουζάκια τους που βγάζουν μάτι, συμπεριλαμβανομένης μιας φωτογραφίας στην οποία μια γυναίκα φοράει ένα λευκό τοπ και κοντό σορτσάκι, ποζάροντας δίπλα σε έναν ποδοσφαιριστή ενώ κυλιούνται στο χιόνι.

Πολλά outfit ακολουθούν το δυτικό στιλ της εποχής και αντικατοπτρίζουν τις τάσεις (συμπεριλαμβανομένης της vogue), τα ίσια μαλλιά – όλα  φορεμένα από ηθοποιούς, όπως η Ali McGraw, καθώς και τα φορέματα τύπου Sixties coctails με ανοιχτό λαιμό και στενή μέση.

Όσο για το μακιγιάζ, λαμπερό μέικ απ, μεγάλα έντονα βαμμένα  μάτια, πολλή μάσκαρα και κραγιόν.  Έτσι, τα μοντέλα από το Ιράν έδωσαν την πινελιά τους στο παραδοσιακό Χολλυγουντιανό look.

Tα χτενίσματα των γυναικών είχαν ποικιλία όπως ακριβώς στις σελίδες των αμερικανικών και αγγλικών περιοδικών, με αθλητικές αλογοουρές, μεγάλους κότσους, ίσια μακρυά ή μπούκλες.

Σήμερα οι γυναίκες στο Ιράν- ακόμα και οι ξένες, που δεν είναι από εκεί- οφείλουν να καλύπτουν τα μαλλιά και τον λαιμό τους με μαντήλι.

Από τα μέσα του 1990 υπάρχει μια σταδιακή χαλάρωση του κώδικα ντυσίματος, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες της αστυνομίας να το επιβάλλουν. Η κοινωνία έχει καταφέρει να κάνει μοδάτες εμφανίσεις και προβάλει τις νέες τάσεις στα μαλλιά, στους δρόμους της χώρας, όπως και σε αυτές τις φωτογραφίες.

Πολλές από τις εικόνες φανερώνουν πιο αποκαλυπτικά φορέματα σε σχέση με τη χώρα.

Ένα μοντέλο ποζάρει με αυτοπεποίθηση στην κάμερα φορώντας ένα πράσινο κομμένο τοπ, με τα μαλλιά μαζεμένα στο κεφάλι ψηλά και ένα κολιέ με μεγάλες χάντρες γύρω από το λαιμό.

Η εικόνα, η οποία δείχνει πολύ γuμνό δέρμα του μοντέλου, δεν θα ήταν περίεργο να τη δούμε σε ένα αμερικανικό περιοδικό. Ωστόσο, δεν θα επιτρεπόταν σήμερα.

 

Ενώ οι φωτογραφίσεις των μοντέλων γίνονταν με background περίτεχνα διακοσμημένα πλακάκια και τοίχους, τα ντυσίματα θα μπορούσαν εύκολα να βρίσκονται σε αγγλικά περιοδικά εκείνη την εποχή.

Οι φωτογραφήσεις αν γίνονταν σήμερα θα απαιτούσαν από τις γυναίκες να φοράνε μπούργκα, δηλαδή ένα μακρύ ριχτό μαύρο ρούχο που αφήνει ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο.

 

 

 

moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: