Απεβίωσε ο άνθρωπος που προσπάθησε να διεσχίσει την Ανταρκτική μόνο με τα πόδια

Απεβίωσε ο άνθρωπος που προσπάθησε να διεσχίσει την Ανταρκτική μόνο με τα πόδια

Απεβίωσε ο που προσπάθησε να διεσχίσει την Ανταρκτική μόνο με τα πόδια

Είδηση από μια άλλη εποχή μοιάζει στο άκουσμα της η ανακοίνωση του θανάτου του Βρετανού εξερευνητή Χένρι Γουέρσλι. Ο Γουέρσλι ήταν πρώην στρατιωτικός, 55 ετών και ήταν ο άνθρωπος που επιχείρησε να καταρρίψει πολλά ρεκόρ διασχίζοντας την Ανταρκτική μόνο με τα πόδια.

Τραγική ειρωνεία ο Γουέρσλι πέθανε μόλις 48 χλμ πριν φτάσει στον τελικό του προορισμό και ολοκληρώσει τον στόχο του.

Τραγική αν σκεφτεί κανείς ότι είχε ήδη διασχίσει πεζός απόσταση 1.600 χιλιομέτρων στην Ανταρκτική και υπέφερε από εξάντληση και αφυδάτωση.

Ο 55χρονος αναγκάστηκε να καλέσει σε βοήθεια την 71η μέρα του εγχειρήματος του. Τα συνεργεία τον μετέφεραν σε νοσοκομείο της Πούντα Αρένας, στο νότιο άκρο της Χιλής, όπου και πέθανε χθες σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του. Οι γιατροί διέγνωσαν επιπλέον βακτηριακή περιτονίτιδα. «Με σπαρακτική λύπη σας ανακοινώνω ότι ο σύζυγός μου Χένρι Γουέρσλι πέθανε συνεπεία πλήρους ανεπάρκειας των οργάνων του» εξηγεί στην ανακοίνωσή της η σύζυγός του.

Ο Βρετανός εξερευνητής είχε δύο παιδιά.

Το σχέδιο του Γουέρσλι ήταν να ολοκληρώσει την διέλευση της Ανταρκτικής που είχε αφήσει ανολοκλήρωτη ο εξερευνητής Ερνεστ Σέικλετον το 1915. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του εγχειρήματος, θα ήταν η πρώτη φορά που κάποιος θα διέσχιζε την Ανταρκτική μόνος, πεζός και χωρίς καμία βοήθεια.

«Ήταν ένας άνθρωπος που έδειξε μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα» ανακοίνωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, χορηγός της αποστολής. «Χάσαμε ένα φίλο, αλλά θα παραμείνει για εμάς όλους πηγή έμπνευσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η προσπάθεια του Χένρι Γουέρσλι επέτρεψε τη περισσότερων των 130.000 υπέρ των τραυματισμένων στρατιωτικών μέσω του Endeavour Fund, το οποίο υποστηρίζεται από τον δούκα και την δούκισσα του Κέμπριτζ.

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: