Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασυσταθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού

Τρεις νέοι βουλευτές ορκίζονται το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας. Τη θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που κατεβαίνει υποψήφιος στις Ευρωεκλογές 2019 και παραιτήθηκε, καταλαμβάνει η Ζωή Ράπτη. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος καταλαμβάνει την έδρα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία επίσης έχει υποβάλει παραίτηση καθώς είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές ενώ ο Νίκος Νυφούδης καταλαμβάνει την έδρα της Κατερίνας Μάρκου για τους ίδιους λόγους.

Ενόψει της ορκωμοσίας του κ. Νυφούδη, ο πρόεδρος της Βουλής έχει απευθύνει ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, για το ενδεχόμενο να ανασυσταθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού καθώς, μετά την ορκωμοσία της Αντιγόνης Λυμπεράκη, οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το Ποτάμι θα ανέρχονται σε πέντε.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει γνωστή εντός της ημέρας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής ο ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας ορίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας.

Σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής απέστειλε και ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Σε αυτή ζητά να γνωμοδοτήσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για την επανασύσταση της ΚΟ.

Ο κ. Θεοδωράκης επικαλείται τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό της Βουλής για τον ελάχιστο αριθμό που απαιτείται για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στις 11 Απριλίου ανέλαβε τα βουλευτικά της καθήκοντα η Αντιγόνη Λυμπεράκη και τη Δευτέρα 6 Μαΐου αναλαμβάνει ο Νίκος Νυφούδης. Η κυρία Λυμπεράκη εκλέχθηκε βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Αθηνών και ο κ. Νυφούδης της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, και οι δύο με τους συνδυασμούς του Ποταμιού.

Επίσης, σας είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς βουλευτής Αττικής και ο Σπύρος Λυκούδης βουλευτής Α’ Αθηνών εκλέχθηκαν ομοίως βουλευτές με τους συνδυασμούς του Κινήματός μας.

Από τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1, 2 και 16 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής προκύπτει ότι πέντε βουλευτές, οι οποίοι εκλέχθηκαν με κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας, συγκροτούν αυτοδικαίως Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτός αν δηλώσουν ενυπόγραφα διαφορετική προτίμηση.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλώ να ζητήσετε την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής προκειμένου να διαπιστωθεί η αυτοδίκαιη επανασυγκρότηση της Κ.Ο του κόμματός μας»

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: