Άνοιξε η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα, στην οποία οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία, η οποία μπορεί να απειλείται με πλειστηριασμό.

Από τη στιγμή της αίτησης, μέχρι να γίνει η μεταφόρτωση δεδομένων από το Taxis και τον Τειρεσία, απαιτούνται 7 ημέρες. Τότε κρίνεται αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος με βάση εισοδηματικά — περιουσιακά κριτήρια και υπόλοιπο οφειλής.

Ο Ειδικός Γραμματέας Φ. Κουρμούσης, επισήμανε ότι τα επόμενα στάδια θεωρητικά μπορούν να διαρκέσουν 1 + 1 μήνα, ώστε να απαντήσουν οι τράπεζες για την προτεινόμενη ρύθμιση και εν συνεχεία να απαντήσει ο δανειολήπτης αν την αποδέχεται. Οι χρόνοι, βέβαια, αναμένεται να είναι πολύ πιο σύντομοι.

10 Βήματα

Η διαδικασία περιλαμβάνει 10 απλά βήματα, που αφορούν κυρίως στα προσωπικά στοιχεία, ενώ κρίσιμη χαρακτηρίζεται η αποδοχή της άρσης φορολογικού- τραπεζικού απορρήτου, αφού σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία δεν προχωράει.

Στην περίπτωση των εν διαστάσει συζύγων, η διάσταση αυτή θα πρέπει να δηλωθεί στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ., έτσι ώστε να μην απαιτείται και η συναίνεση της συζύγου στην άρση των απορρήτων, ωστόσο είναι αυτονόητο ότι έτσι ο αιτούμενος προστασίας δεν θα έχει την προβλεπόμενη προσαύξηση εισοδήματος. Αν το ακίνητο ανήκει 50- 50 στους συζύγους, θα πρέπει να υποβληθούν 2 ξεχωριστές αιτήσεις.

Για να μη γίνει ο πλειστηριασμός, θα πρέπει ο αιτούμενος να επιλεγεί. Προστασία ισχύει, επίσης, για το 15νθήμερο εντός του οποίου κάποιος αποφασίσει να προσφύγει στα δικαστήρια, απορρίπτοντας την προτεινόμενη ρύθμιση.

Ένας λόγος απόρριψης θα μπορούσε να είναι η διαφορά μεταξύ οφειλέτη- τράπεζας για την εμπορική αξία του ακινήτου, με βάση την οποία υπολογίζονται οι δόσεις σε βάθος 25 ετών αλλά και το «κούρεμα».

Σπόσοι μπορούν να υπαχθούν στην πλατφόρμα, ο Διευθυντής της ΕΓΔΙΧ, Μ. Ολυμπίτης, έκανε λόγο για περίπου 200.000 πολίτες, η Γ.Γ. της ΕΕΤ μίλησε για 150.000 δανειολήπτες, με περίμετρο δανείων περίπου 9 δις ευρώ.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: