Ανησυχητική αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία

Αθήνα

Σημαντική έκταση έχει προσλάβει το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όπως αναγνωρίζεται σε έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη που διαβιβάστηκε στη

Ανησυχητική αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομείαΣύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «λεπτομερείς καταγραφές αποτυπώνουν τη σημαντική έκταση του προβλήματος στα νοσοκομεία» και η υφυπουργός αναφέρει ότι και ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συγκεκριμένο , με σκοπό την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς πολυανθεκτικών παθογόνων.

Η κ.Σκοπούλη ενημερώνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι, έχουν ξεκινήσει επισκέψεις στα νοσοκομεία ευθύνης όλων των Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδος με συμμετοχή επαγγελματιών υγείας από τις περιφέρειες, ειδικών στον τομέα των λοιμώξεων, με τη συνδρομή του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τη διασφάλιση, τόσο των αναγκαίων συνθηκών νοσηλείας σε συνθήκες απομόνωσης των ασθενών με πολυανθεκτικά παθογόνα, όσο και της τήρησης των μέτρων προφύλαξης και πρόληψης διασποράς από πλευράς επαγγελματιών υγείας στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Υγείας συγκροτήθηκε Επιτροπή Ειδικών «για την καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντίστασης στα αντιβιοτικά», με σκοπό την επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος. Η επιτροπή αυτή έχει ήδη καταγράψει ως κύριες αιτίες αντίστασης στα αντιβιοτικά, την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, τη συχνή χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία, καθώς και την κατάχρηση των νεότερων αντιβιοτικών. Επίσης, διαπιστώνει πλημμελή τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών από το προσωπικό των νοσοκομείων και μη τήρηση των κανόνων από συνεργεία καθαριότητας των νοσοκομείων. 

«Το θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία θεωρείται μείζον», επισημαίνει επίσης η υφυπουργός Υγείας.

Υπεύθυνοι οι διοικητές των νοσοκομείων 
Το υπουργείο προωθεί την ανάθεση ευθύνης λήψης μέτρων ανά νοσοκομείο από τους διοικητές, με υποχρεωτική εφαρμογή των εισηγήσεων των επιτροπών λοιμώξεων ανά νοσοκομείο, τη δημιουργία αλγορίθμου για τη λήψη καλλιεργειών και για την εφαρμογή παρεμβατικών πράξεων και την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή τους. 

Όπως αποκαλύπτει στο έγγραφό της η υφυπουργός, οι διοικήσεις των νοσοκομείων προτείνεται να κρίνονται και με βάση την αποδοτική λήψη μέτρων στο θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντίστασης στα αντιβιοτικά. Επίσης, τίθεται ως προτεραιότητα η εφαρμογή μηχανισμών και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των κτηνιατρικών φαρμάκων ενώ, όπως ενημερώνει η κ.Σκοπούλη, το υπουργείο υγείας θα προτείνει στην τροϊκα την αναστολή της εφαρμογής των περιορισμών προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Σήμα κινδύνου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών
Το έγγραφο της υφυπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, οι οποίοι επικαλούνταν δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) και τους φόβους που εξέφρασε για την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και τον κίνδυνο αύξησης των ανθεκτικών μορφών ασθενειών. 

Πράγματι, στο έγγραφό της, η υφυπουργός Υγείας επισημαίνει ότι σε συνέντευξη του διευθυντή του ECDC, Μαρκ Σπρένγκερ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μετά από επίσκεψη του ιδίου αλλά και ειδικών επιστημόνων που τον πλαισίωναν στην Αθήνα:


Διαπιστώθηκε ότι κατά την επίσκεψη σε δημόσιο νοσοκομείο του κέντρου, κατά περιόδους, παρατηρείται έλλειψη σε που είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και συγκεκριμένα σε γάντια, ποδιές μιας χρήσης και αντισηπτικό διάλυμα.
Ο κ.Σπρένγκερ αναφέρθηκε στις επικείμενες περικοπές στον τομέα της υγείας διαπιστώνοντας ότι η αναλογία ιατρών και ειδικότερα νοσηλευτών προς νοσηλευόμενους είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, ενώ έθεσε και θέμα επάρκειας υλικών απαραίτητων για τον περιορισμό της μετάδοσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και επισήμανε ότι πολλοί επαγγελματίες υγείας έχουν χάσει την τους ενώ κάποιοι δεν πληρώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. 
Αλλά και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ε.Ε. Ρ.Μπερτολίνι, παρότρυνε τις χώρες-μέλη να είναι πολύ προσεκτικές στην επιλογή τους για τις περικοπές στο χώρο της Υγείας, που βραχυπρόθεσμα μειώνουν το αλλά μακροπρόθεσμα το αυξάνουν. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, health.in.gr

Ανησυχητική αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: