Ανησυχία Πενταγώνου για ταχεία ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας

Με 700 πυρηνικές κεφαλές από το 2027 και 1.000 έως το 2030, οι προβλέψεις των Αμερικανών στρατιωτικών δείχνουν πολύ ισχυρή επιτάχυνση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Πεκίνου

Το Πεντάγωνο ανησυχεί για την επιτάχυνση του κινεζικού πυρηνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι η Κίνα εκσυγχρονίζει τον στρατό της για να «αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και να διευκολύνει μια επανένταξη της Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μια από τις επαρχίες της.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι το Πεκίνο αναπτύσσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο πολύ πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν και ότι μπορεί ήδη να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές από εδάφους, θαλάσσης και αέρος.

«Η επιτάχυνση της πυρηνικής επέκτασης της Κίνας μπορεί να της επιτρέψει να διαθέτει 700 πυρηνικές κεφαλές έως το 2027», αναφέρει αυτή η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τις στρατιωτικές ικανότητες της Κίνας. «Είναι πιθανόν το Πεκίνο να επιδιώκει να εξοπλιστεί με τουλάχιστον 1.000 πυρηνικές κεφαλές έως το 2030, αριθμός μεγαλύτερος από τον εκτιμώμενο ρυθμό και όγκο το 2020».

Στην προηγούμενη έκδοση της έκθεσης αυτής για το Κογκρέσο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Σεπτεμβρίου 2020, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ότι η Κίνα είχε «σχεδόν 200» πυρηνικές κεφαλές, αλλά θεωρούσε ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαζόταν κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα χρόνων.

Με 700 πυρηνικές κεφαλές από το 2027 και 1.000 έως το 2030, οι προβλέψεις των Αμερικανών στρατιωτικών δείχνουν πολύ ισχυρή επιτάχυνση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Πεκίνου.

«Η Κίνα πιθανόν δημιούργησε ήδη μια αρχόμενη “πυρηνική τριάδα”, δηλαδή την ικανότητα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους από θαλάσσης, εδάφους και αέρος», σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

Για να καταλήξουν σε αυτούς τους αριθμούς, οι συντάκτες της έκθεσης βασίστηκαν κυρίως σε δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων σε επίσημα μέσα ενημέρωσης και σε δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την κατασκευή σημαντικού αριθμού πυρηνικών σιλό, ανακοίνωσε στον Τύπο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, κατά την παρουσίαση της παρούσας έκθεσης, της οποίας μόνο ένα μέρος της δημοσιοποιήθηκε καθώς το υπόλοιπο έχει χαρακτηριστεί στρατιωτικό απόρρητο.

Οι προβλέψεις περιλαμβάνουν τους υποβρύχιους βαλλιστικούς πυραύλους και αυτούς που εκτοξεύουν τα βομβαρδιστικά, καθώς και τη “δύναμη κινητών πυραύλων”, που επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων από φορτηγά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Αυτό μας ανησυχεί πολύ», παραδέχτηκε, προσθέτοντας ότι η επιτάχυνση αυτή «εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις τους».



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: