Ανησυχία για το ιικό φορτίο στην Βόρεια Ελλάδα – Καμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς για τον Οκτώβριο

Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας — Αυξημένα τα κρούσματα σε μαθητές

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ειδικοί για τις διακυμάνσεις που παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, φαίνεται τα θετικά κρούσματα ανάμεσα σε μαθητές είναι αρκετά ανησυχητικά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Δημοσθένης Σαρήγιαννης — καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής, σε δήλωση του το Σάββατο (OPEN), προτείνει να ματαιωθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου καθώς, σημειώνει ότι θα πιεστούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Όπως λέει, δεν θα έβαζε την παρέλαση σε προτεραιότητα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να ματαιωθεί.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά μετά το άνοιγμα των σχολείων, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Ο ίδιο προβλέπει πως τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα πιεστούν και υπολογίζει πως στο άμεσο μέλλον το 40% των κρουσμάτων θα αφορά παιδιά που κινδυνεύουν ακόμα και με long COVID.

Την ίδια ώρα, διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παρατηρούνται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο κ. Παυλάκης χτύπησε το καμπανάκι λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι στις εκεί περιοχές (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη) πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα. «Η Δ δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», πρόσθεσε.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει έλθει η κορύφωση του τέταρτου κύματος της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, δηλώνει από την πλευρά του ο  καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως επισήμανε, έως τότε θα έχει έλθει η κορύφωση του τέταρτου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τόνισε πως μοντέλα καταδεικνύουν πως θα έχουμε 3.000-3.500 κρούσματα ημερησίως.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: