«Ανεβάζει στροφές» για το ΕΣΠΑ το υπουργείο Οικονομίας

Συνάντηση με τους εργολήπτες για το ΕΣΠΑ στο Υπ. Οικονομίας

Κρίσιμη συνάντηση για το ΕΣΠΑ πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση, και τους εκπροσώπους των εργοληπτικών οργανώσεων. Η συζήτηση αφορούσε την πορεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις των προηγούμενων μηνών, που πέτυχαν να ενισχύουν τη ρευστότητα και να αντιμετωπίσουν προβλήματα, παλαιότερα αλλά και εκείνα που προέκυψαν από τα capital controls. Επεσήμανε, επίσης, τη σημασία να μετατραπεί η ρευστότητα σε δαπάνες και κάλεσε τους εκπροσώπους των εργοληπτών να κινητοποιηθούν και να ενεργοποιήσουν τις επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη ρευστότητα, να ολοκληρωθούν αποτελεσματικά τα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου (2007-13) και να εκκινήσουν ομαλά εκείνα της νέας περιόδου (2014-20).

Σημαντική ήταν η ρευστότητα που αντλήθηκε από την πρώτη εκταμίευση των 300 εκατ. ευρώ από το δάνειο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η αυξημένη προκαταβολή που αντιστοιχεί στο 30% του δανείου.  Αν και είναι αυξημένος ο βαθμός  δυσκολίας, «η συνεργασία με την ΕΤΕπ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι ευνοϊκές παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η μόχλευση των κεφαλαίων που θα προκύψει, εξασφαλίζουν την αποκατάσταση της ρευστότητας. Μέχρι το τέλος του έτους θα διοχετευθούν στην οικονομία έως και 4,5 δισ. ευρώ, που οι εργοληπτικές εταιρείες καλούνται να απορροφήσουν στα έργα».

Εργολήπτες: Υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση της χρηματοδότησης

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργοληπτών αναγνώρισαν την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και τα αποτελέσματα που προκύπτουν. Ήδη η ροή των πληρωμών έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, ικανοποιώντας πλέον περίπου το 75% των αιτημάτων. Αναγνώρισαν, επίσης, την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των έργων.

 

kontra-news-Οικονομία

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: