«Ανεπαρκής» η μεταρρύθμιση της Τουρκίας για την ελευθερία της έκφρασης

«Ανεπαρκής» η μεταρρύθμιση της Τουρκίας για την ελευθερία της έκφρασης

Τη λύπη τους για τις ατέλειες της μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου που πρόκειται να συζητηθεί προσεχώς από το τουρκικό εξέφρασαν…
οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), υποστηρίζοντας ότι δεν περιλαμβάνει τις απαραίτητες εγγυήσεις όσον αφορά το σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.

«Εκατοντάδες εσφαλμένες δικαστικές διώξεις ασκούνται σε βάρος ακτιβιστών, δημοσιογράφων, δικηγόρων και συγγραφέων» υπενθυμίζει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της, στην οποία κάνει λόγο για «χαμένη ευκαιρία».

Η οργάνωση θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση που παρουσίασε η συντηρητική της Τουρκίας δεν περιλαμβάνει «τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να ευθυγραμμιστεί η εθνική νομοθεσία με το διεθνές δίκαιο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Η τιμωρία και η φυλάκιση ατόμων επειδή απλώς εξέφρασαν την άποψή τους δεν πρέπει να συνεχιστεί», προσθέτει η οργάνωση καλώντας την τουρκική να «αποδείξει ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης».

Από την πλευρά του, το HRW, χαιρετίζει τα «θετικά στοιχεία που υπάρχουν στη μεταρρύθμιση και τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στις άδικες διώξεις» εναντίον ανθρώπων που εξέφρασαν αντίθετη γνώμη ή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα όμως, η οργάνωση σημειώνει ότι το κείμενο δεν διευκρινίζει ευκρινώς ποια είναι τα αδικήματα που σχετίζονται με την συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση, θυμίζοντας ότι οι περισσότεροι Κούρδοι και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προφυλακίζονται με την κατηγορία ότι είναι μέλη απαγορευμένων κινημάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Σαντουλάχ Εργκίν, αυτή η μεταρρύθμιση θα φέρει τους νόμους περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθούν πολλές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος της χώρας του. Παράλληλα, η μεταρρύθμιση θα σημάνει και την αποφυλάκιση εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν φυλακιστεί με την κατηγορία ότι πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Ανεπαρκής» η μεταρρύθμιση της Τουρκίας για την ελευθερία της έκφρασης «Ανεπαρκής» η μεταρρύθμιση της Τουρκίας για την ελευθερία της έκφρασης

«Ανεπαρκής» η μεταρρύθμιση της Τουρκίας για την ελευθερία της έκφρασης

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: