Ανατόλι Τσουμπάις: Ο πρώην σύμβουλος του Πούτιν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με σπάνια νευρολογική διαταραχή

Με σπάνια μία σπάνια νευρολογική διαταραχή διεγνώσθηκε ο πρώην σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ανατόλι Τσουμπάις. Ο Τσουμπάις που παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού εκπροσώπου επειδή τάχθηκε κατά της εισβολής στην Ουκρανία νοσηλεύεται σε ευρωπαϊκό νοσοκομείο με ένα σπάνιο αυτοάνοσο νευρολογικό νόσημα.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση της νοσηλείας του δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σκέφτηκαν ότι δηλητηριάστηκε. Ωστόσο ο 67χρονος άνδρας παραδέχθηκε ότι πάσχει  από το σύνδρομο Guillain-Barre μία σπάνια νευρολογική ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα του πάσχοντος.

Σύμφωνα με μία πηγή που μίλησε στο Reuters οι γιατροί διαπίστωσαν εγκαίρως το σπάνιο νόσημα. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια χώρα νοσηλεύεται ο Τσουμπάις, σημειώνεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ερευνούν την υπόθεση, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει το πόρισμά τους.

«Δεν θεωρώ ότι δηλητηριάστηκε», σχολίασε μια άλλη πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι ο Ρώσος μεταρρυθμιστής παραμένει νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ. «Είναι πολύ ύπουλη ασθένεια. Το βασικό πρόβλημα είναι όταν ο ασθενής σταματάει να αναπνέει», σημείωσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σύζυγος του Τσουμπάις, η Αβντότια Σμιρνόβα, βρίσκεται στο πλευρό του. Ο Τσουμπάις δεν μπορεί να περπατήσει, αλλά μπορεί να μιλήσει, τόνισε η εν λόγω πηγή. Σημειώνεται ότι η ασθένειά του έγινε για πρώτη φορά γνωστή μέσω της Ρωσίδας δημοσιογράφου και πολιτικής ακτιβίστριας Ξένια Σόμπτσακ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση της υγείας του Τσουμπάις. Μάλιστα μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως εάν ο Τσουμπάις χρειαστεί βοήθεια τότε η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό του. 

Ο Τσουμπάις κατά το παρελθόν διετέλεσε επιτελάρχης του Μπόρις Γέλτσιν ενώ προτού υποβάλει την παραίτησή του ήταν ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για τους δεσμούς της χώρας με τους διεθνείς οργανισμούς. Ο Τσουμπάις ήταν ο ισχυρότερος από μια ομάδα Ρώσων οικονομολόγων, που επιχείρησε να εδραιώσει την μετάβαση στον καπιταλισμό μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μάλιστα τη δεκαετία του 90 ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της ρωσικής βιομηχανίας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: