Αναστάτωση έχει προκαλέσει η πιθανότητα διασποράς του ιού MERS

Η είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η πιθανότητα διασποράς του ιού MERSΑναστάτωση έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το ενδεχόμενο να αρχίζει να αυξάνεται η διασπορά του ιού MERS που μέχρι χθές ήταν εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά πάντως τη διασπορά του ιού και επισημαίνουν ότι το Κέντρο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη ο , που μετέφερε τη Μεγάλη Πέμπτη από το αεροδρόμιο στο Κερατσίνι τον 69χρονο ασθενή, ο οποίος πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον κορονοϊό.

Μπορεί ο ταξιτζής να είναι μια χαρά, όμως η αγωνία εντείνεται, καθώς σε επαφή με τον 69χρονο φέρονται να ήρθαν περίπου 50 άτομα ακόμα.

Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες έχουν θέσει σε παρακολούθηση ένα προς ένα τα συγκεκριμένα άτομα, για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο έχουν μολυνθεί αυτά.

Ανάμεσά τους βρίσκονται οι 25 συνεπιβάτες του στην πτήση από τη Σαουδική Αραβία.

Τι είναι ακριβώς όμως αυτός ο ιός και πως αντιμετωπίζεται όταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει νοσήσει.

Ο η αλλιώς σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας με πηγή τη Μέση Ανατολή.(Middle East Respiratory Syndrome) είναι ένας μεταδοτικός ιός που κινείται επιθετικά και μολύνει το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, προκαλώντας οξείας .

Ο ασθενής από τον ιό MERS αρχικά υποφέρει από πυρετό, έντονο βήχα και στην συνέχεια από αναπνευστική ανεπάρκεια και έλλειψη οξυγόνου. Όπως σημειώνει το Κέντρο Μεταδοτικότητας Νοσημάτων CDC, ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο στη χώρα της Σαουδικής Αραβίας και οι ακριβείς μετάδοσής του από άτομο σε άτομο δεν έχουν ακόμη πλήρως εξακριβωθεί.

Είναι ένας καινούργιος τύπος κορόνα-ιού. Η κορόνα είναι γνωστή, προκαλεί γενικά κοινές, σχετικά απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο νέος ιός εμφανίστηκε, όμως για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Σαουδική Αραβία. Έχει χαρακτηριστικά, που διαφέρουν αρκετά από τους υπόλοιπους κορόνα-ιούς, γενετικά μοιάζει με κορόνα-ιούς, που έχουν βρεθεί στις νυχτερίδες.

Όταν κάποιος διαπιστώσει με εξετάσεις ότι έχει νοσήσει από αυτόν τον ιό τότε δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα.Ο  Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι «δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία για το νέο ιό», τουλάχιστον μέχρι τώρα.Συμπληρώνοντας ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό είναι πάρα πολύ υψηλά, καθώς το 50% των ασθενών, που προσβάλλονται από το νέο ιό, καταλήγουν.Από όλα αυτά που καθόλου ευχάριστα δεν ακούγονται συμπεραίνει κανείς ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στον περιορισμό της μετάδοσης του MERS.Προς το παρών ο αριθμός των νεκρών σε διάφορες χώρες από τον ιό MERS αγγίζει τους 100 και ειδικοί τονίζουν τη σημασία λήψης προληπτικών μέτρων, καθώς η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: