Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού να απαντά στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, έκανε λόγο για αποκέντρωση εξουσιών που άπτονται της καθημερινής ζωής και αποδοχή θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων για θέματα που μπορεί να τους επηρεάσουν, εφόσον υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων.

Ο Κύπριος πρόεδρος, ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται ότι συζητά συνομοσπονδία, ανέφερε ότι κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και οι δύο κοινότητες έχουν ανησυχίες. Όπως είπε, οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν ότι μπορεί οι Ελληνοκύπριοι να καταχραστούν των δικαιωμάτων λόγω πλειοψηφίας, και να επιβληθούν επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, και οι Ελληνοκύπριοι έχουν εξίσου μια μεγάλη ανησυχία, αν με τα δικαιώματα που διεκδικούν οι Τουρκοκύπριοι για προστασία τάχα των δικών τους δικαιωμάτων, μπορεί να μη λειτουργήσει ποτέ η λύση που θα εξευρεθεί. Δηλαδή, εξήγησε, η θετική ψήφος που διεκδικούν για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης, είτε των θεσμικών οργάνων της πολιτείας να οδηγεί σε αδιέξοδα, τα οποία τελικά θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της νέας κατάστασης πραγμάτων.

«Αυτό που εμείς λέμε, είναι με την αποκέντρωση εξουσιών που άπτονται της καθ’ ημέραν ζωής και με την αποδοχή θετικής ψήφου προς τους Τουρκοκύπριους, αλλά για οποιεσδήποτε αποφάσεις ενδεχόμενα να επηρεάσουν αρνητικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα και εφόσον υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτό αποτελεί τη βάση της λειτουργικότητας και συνεπώς θα πρέπει κάποιοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι η όποια λύση που θα φέρει την ειρήνη, αλλά μια λύση που θα προστατεύει και θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά να μην παραγνωρίζει και τις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου, είπε ότι «είμαστε στα πρώτα στάδια».

Όπως σημείωσε, αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθεια να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος πάνω σε μια υγιή βάση και κάθε φορά γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς ή πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί.

Οι βάσεις, όπως είπε, είναι γνωστές και συμπλήρωσε ότι «το θέμα είναι να γίνουν κάποιες βασικές αρχές πιο ξεκάθαρες ότι πρέπει να διαλαμβάνονται στη λύση».

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: