Αναστασιάδης για Κυπριακό: Το τελευταίο που θα επιδίωκα είναι το αδιέξοδο

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τα όσα του μετέφερε από τον Μουσταφά Ακιντζί ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, δήλωσε ότι «το τελευταίο που θα επιδίωκα, είναι το αδιέξοδο».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «όταν υποβάλλεις κάτι θετικό που μπορεί να υποβοηθήσει στην άμεση λύση, στη συντομότερη λύση ενός μακροχρόνιου προβλήματος δεν μπορεί να συνεχίσεις την ίδια τακτική που για 43 τώρα χρόνια αντιμετωπίζουμε, να μην αγγίζεται ποτέ το θέμα του εδαφικού».

Ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι στην παρούσα περίπτωση «οφείλω να πω ότι κατατέθηκαν χάρτες, υπάρχει μια ακτίνα συμφωνίας, υπάρχει μια διαφορά, αλλά είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, όμως ουδέποτε προηγουμένως στα 43 χρόνια δέχθηκε ή ηγέρθη από δικής μας πλευράς ή η και άλλη πλευρά αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης των συνομιλιών να αγγίξουμε το θέμα των εγγυήσεων κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον κυπριακό ελληνισμό θέμα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης για την συνάντηση με τον κ. Άϊντε, είπε ότι ενημερώθηκε για την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του κ. Αναστασιάδη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφέρει οτιδήποτε άλλο δημόσια, σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων.

Όπως εξήγησε, ο Κύπριος πρόεδρος θέλει πρώτα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί και ακολούθως θα γίνουν και δημόσιες δηλώσεις, πολύ συγκεκριμένες σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης του, το σκεπτικό της και τα δεδομένα, που δημιουργεί, «αν όλοι όντως επιθυμούμε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα μεταξύ του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ και των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο κ. Άιντε θα απουσιάζει έως την Τρίτη από την Κύπρο.

Ερωτηθείς αν η προσπάθεια έχει τερματιστεί ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «σταματά» ή «τερματίζεται». Απλώς αναφέρω κάποια γεγονότα. Θα κάνουμε υπομονή όλοι μέχρι τη Δευτέρα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Άϊντε προσπαθεί να γεφυρώσει διαφορές σε ζητήματα διαδικασίας και ουσίας, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει μια μετάβαση στη Γενεύη για να συζητηθούν όλα, κάτι που το θεωρεί ως λάθος βάσει των όσων έγιναν την πρώτη φορά. Από την τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκεται μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, που θα αποφέρει οφέλη στη διαδικασία του πάρε-δώσε.

Το πρόβλημα ωστόσο, δεν εντοπίζεται στη μετάβαση αυτή καθαυτή στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, αλλά στο πλαίσιο της συζήτησης. Ο Άϊντε προσπαθεί να διαπιστώσει κατά πόσο οι θέσεις που έχουν καταθέσει οι δυο πλευρές είναι οι τελικές. Αν συμβεί αυτό, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, της κήρυξης αδιεξόδου στην παρούσα φάση μη εξαιρουμένης.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: