Ανακούφιση για την Αυστρία-Εξελέγη ο Πράσινος υποψήφιος έναντι του ακροδεξιού

Νέος πρόεδρος της Αυστρίας εκλέγεται ο ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τους οικολόγους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, νικώντας στο νήμα τον ακροδεξιό υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο τελευταίος είναι στέλεχος του ακροδεξιού, κατηγορούμενου και για φιλοναζιστικές συμπάθειες, Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ).

Η νίκη του κ. Βαν Ντερ Μπέλεν ήλθε μετά την καταμέτρηση εκατοντάδων χιλιάδων επιστολικών ψήφων στον β” γύρο της διαδικασίας, ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή.

Ο κ. Χόφερ αναγνώρισε την ήττα του, κάνοντας λόγο για μια «ημέρα λύπης», τονίζοντας ωστόσο ότι η εκλογική του επιτυχία αποτελεί «επένδυση για το μέλλον».

Η πλατφόρμα του κ. Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Πράσινο Κόμμα, είχε έντονα φιλο-Ε.Ε. χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με την αντιευρωπαϊκή, ξενοφοβική ρητορική του ακροδεξιού υποψηφίου.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει περιορισμένες αρμοδιότητες ως αρχηγός του κράτους, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να διαλύσει το Εθνικό Συμβούλιο, κάτω σώμα του αυστριακού κοινοβουλίου, προκαλώντας γενικές εκλογές.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: