Αναγκαίες οι νέες περικοπές στις συντάξεις, λέει το ΔΝΤ!

«Εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα στο κρίσιμο για το ελληνικό πρόγραμμα, Δ.Σ. του Ταμείου.

Οι οικονομολόγοι του, εκτιμούν ότι η πολιτική που στηρίζεται σε υψηλούς φόρους, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη! Ευθέως από το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζουν πως το σχέδιο των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια, δεν βγαίνει!

Προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνσή του, όπως η σταθεροποίηση των επιτοκίων σε επίπεδο μέχρι 1,5% για 30 χρόνια με παράλληλη επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων μέχρι το 2070.

Επίθεση στους συνταξιούχους εξαπολύει το ΔΝΤ αναφέροντας ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις των συντάξεων υπολογίζονται στο 1% του ΑΕΠ ενώ το συνταξιοδοτικό έχει έλλειμμα 11% και προτείνει νέο «κούρεμα» των συντάξεων!

Δύο σημαντικούς Οικονομικούς κινδύνους αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή την στιγμή. Σύμφωνα με την έκθεση το πρόγραμμα μπορεί να εκτροχιαστεί, αν υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση και αν η ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης είναι αναιμική λόγω των υπερβολικών φόρων και της υπερφορολόγησης.

Θέλουν να μπουν στην άκρη, 10 δις ευρώ, για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τα κόκκινα δάνεια, επισημαίνεται ότι δεν έχουν γίνει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί για την μείωσή τους. Αποτέλεσμα, να περιοριστεί η πιστωτική επέκταση στον υγιή ιδιωτικό τομέα και η εξασθένηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Στις προκλήσεις που εντοπίζουν από το Ταμείο, είναι το μη βιώσιμο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής καθώς βασίζεται σε συντάξεις που δεν αντέχει το σύστημα και αυτό γιατί στηρίζονται σε υψηλή φορολογία μιας περιορισμένης φορολογικής βάσης.

Από τα μέτρα που νομοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, μόνο το 1/4 αφορούσαν μειώσεις μισθών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις και ζητάει να γίνουν περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση. Στη φορολογία, επισημαίνεται ότι περίπου οι μισοί φορολογούμενοι, είναι σε καθυστέρηση πληρωμών έναντι του δημοσίου και ότι τα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο φτάνουν το 70% του ΑΕΠ.

Ανάπτυξη 0,4% το 2016 και το 2,7% το 2017, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εκτιμούν τα στελέχη του ΔΝΤ. Για να επιτευχθεί αυτός ο ρυθμός θα πρέπει, σύμφωνα με το Ταμείο, να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση, το πρόγραμμα να εφαρμοστεί πλήρως, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και να αρθούν τα Capital Controls! Εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1% του ΑΕΠ το 2016 και θα φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η πρόταση του ΔΝΤ για τη μείωση του χρέους

Οι συγκυριακές ελαφρύνσεις που έχουν προταθεί, δεν είναι μόνιμη λύση, τονίζουν οι δανειστές και δεν οδηγούν σε σταθερά μειούμενη πορεία του χρέους. Η Ουάσινγκτον προτείνει:

Παράταση της περιόδου χάριτος μέχρι το 2040
Επέκταση της ωρίμανσης μέχρι το 2070
Μεταφορά των πληρωμών τόκων που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2040 και η αποπληρωμή τους μέχρι το 2070.
Σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για 30 χρόνια και να μην ξεπερνούν το 1,5%.

(?)

Πηγή: lykavitos.gr - oikonomia

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: