Αν χειρουργηθείτε ποτέ φροντίστε να είναι πρωί. Έχετε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας

Δεν ξέρουμε αν έχετε υποβληθεί ποτέ σε χειρουργείο, αλλά αν η απάντηση είναι θετική, σίγουρα γνωρίζετε πόσο δύσκολη, ψυχοφθόρα και «της υπομονής» διαδικασία πρόκειται. Όχι η ίδια η επέμβαση (ούτως ή άλλως εκεί είστε αναίσθητη) όσο η ανάρρωση της.

Γι΄αυτό και καλό είναι να κάνετε ο,τι μπορείτε για να γίνει πιο σύντομη. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φροντίσετε (αν είναι στο χέρι σας) η εγχείρηση να γίνει πρωί και όχι απόγευμα.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurosurgery, όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μελέτησαν τα ιατρικά ιστορικά 15.807 ασθενών από το Σύστημα Υγείας του πανεπιστημίου, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε νευρολογική εγχείρηση από το 2007 μέχρι το 2014.  Με αυτό τον τρόπο βρήκαν 785 περιστατικά επιπλοκών που είχαν καταγραφεί από τους ίδιους τους νευροχειρούργους. Σε κάθε ένα από αυτά είδαν και σύγκριναν μεταξύ τους την ακριβή ώρα έναρξης του χειρουργείου. 

Κάπως έτσι ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς των οποίων η εγχείρηση είχε ξεκινήσει μεταξύ 9 το βράδυ και 7 το πρωί, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές σε σύγκριση με εκείνους που εγχειρίστηκαν με ώρα έναρξης μετά τις 7 το πρωί ή πριν τις 9 το βράδυ. 

 
 

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Μια έρευνα διάρκειας 5 χρόνων που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Αναισθησιολόγων και παρουσιάσθηκε στο Συνέδριο Αναισθησιολογίας το 2016, απέδειξε ότι οι ασθενείς που έχουν εγχειριστεί βράδυ είναι 2 φορές πιο πιθανό να αποβιώσουν σε σχέση με τους ασθενείς που εγχειρίστηκαν μέσα στο κανονικό ωράριο εργασίας. 

Πως εξηγείται αυτό; 

Μια πιθανή εξήγηση για τα παραπάνω ευρήματα είναι η επίδραση των ωρών εκτός ωραρίου ή το «weekend effect» όπως αλλιώς ονομάζεται. Τι είναι αυτό; Όταν μια δουλειά γίνεται εκτός του κανονικού ωραρίου, το αποτέλεσμα είναι στατιστικά χειρότερο. 

Στην περίπτωση ενός χειρουργείου, πιθανές καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε κάτι τέτοιο είναι θέματα προσωπικού, καθυστερήσεις λόγω μειωμένων διαθέσιμων χειρουργικών κλινών ή της κούρασης που μπορεί εκείνες τις ώρες να νιώθει ένας χειρουργός ή ένας γιατρός κατά τη διάρκεια της επέμβασης. 

bovary.gr

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: