«Αν ο Ερντογάν κερδίσει τον πόλεμο στη Συρία μπορεί να του ανοίξει η όρεξη για κάτι περισσότερο στη γειτονιά του»

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας στη Συρία, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός και στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αναμένεται να προκληθεί αύξηση των προσφυγικών ροών.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Μετά τη φονική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία οι διεθνολόγοι Κωνσταντίνος Φίλης και Άγγελος Συρίγος, μιλούν στο newsbeast.gr για τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει η χώρα μας, κατά πόσο θα μας επηρεάσει ο πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς και για το αν θα υπάρξει αύξηση ή μείωση στις προσφυγικές ροές.

Οι διεθνολόγοι αναλύουν στο αποκλειστικά στο newsbeast.gr και τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Φίλης: Μπορεί να ανοίξει η όρεξη της Τουρκίας για κάτι περισσότερο στη γειτονιά της

«Ακόμα κι αν η Τουρκία στρέψει την προσοχή της για ένα χρονικό διάστημα προς τη Συρία δεν σημαίνει ότι πρόκειται να αλλάξει τις αναθεωρητικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα ή την επιθετική πολιτική της στην κυπριακή ΑΟΖ», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Η επέμβαση της Τουρκίας δεν επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα μεν, ωστόσο ανάλογα την έκβαση αυτής μπορούμε να δούμε την Τουρκία είτε να στρέφει την προσοχή της για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα προς τη Συρία κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τις αναθεωρητικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα ή την επιθετική πολιτική της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά οπωσδήποτε το να είναι στραμμένο το βλέμμα της στη Συρία, κατά κάποιο τρόπο θα μετριάσει την επιθετικότητά της. Εκ των πραγμάτων δηλαδή θα συμβεί αυτό.

Από εκεί και πέρα αν η Τουρκία γρήγορα καταφέρει τους σκοπούς της, πράγμα το οποίο φαντάζει πολύ δύσκολο, αλλά προφανώς δεν είναι αδύνατο, σε αυτήν την περίπτωση μπορεί είτε να πει κανείς ότι της «ανοίγει η όρεξη» για κάτι περισσότερο στη γειτονιά της, ή μπορεί να εκτονώσει με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν την πίεση που αισθάνεται αυτή την στιγμή στο εσωτερικό και ως εξ αυτής της εξέλιξης να έχουμε μια κατάσταση μετριασμού της έντασης.

Επαναλαμβάνω δεν θα σημαίνει ότι η Τουρκία αλλάζει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, αλλά μπορεί πράγματι να έχουμε λίγο πιο «ήρεμα νερά» στις σχέσεις μας. 

Αυτό βέβαια δεν αφορά απαραίτητα την κυπριακή ΑΟΖ, γιατί εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά και για την Τουρκία είναι πολύ σημαντικό να δείξει την παρουσία της στην Κύπρο και να δείξει ότι παραμένει ενεργή στις εξελίξεις γύρω από την ενέργεια.

Τώρα σε σχέση με τα προσφυγο – μεταναστευτικά η λογική λέει ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα κατευθυνθούν στην Τουρκία, αλλά πιθανότητα στα νότια διότι δεν εμπιστεύονται το τουρκικό καθεστώς για να περάσουν μέσα από την τουρκική επικράτεια ή να σταθμεύσουν στην Τουρκία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αύξηση των ροών, διότι ακόμα κι αν οι Τούρκοι πιεζόμενοι από την Τουρκία πάνε προς τον Νότο και καταλήξουν στην Ιορδανία ή το Λίβανο και πάλι μπορεί να θέλουν να σταθμεύσουν εκεί ή μπορεί και να θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, προς έναν καλύτερο προορισμό όπως είναι η Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.

Ο Λίβανος και η Ιορδανία είναι δυο χώρες που έχουν ήδη πάρα πολλούς στην επικράτειά τους και θα πρέπει να δούμε βέβαια, αν και εφόσον θα υπάρξουν ροές, πώς θα αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση σε αυτές τις δυο χώρες, πρώτου οι άνθρωποι αποφασίσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για κάπου αλλού».

Άγγελος Συρίγος: Η Ελλάδα θα επηρεαστεί σε οικονομικό επίπεδο

Στην εκτίμηση ότι δεν θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, τουλάχιστον από το πολεμικό μέτωπο της βόρειας Συρίας, προβαίνει ο καθηγητής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος. Τονίζει όμως ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη χώρα μας, ιδίως οικονομικές, επειδή η Ελλάδα έχει αναπτυγμένες εξαγωγές στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο newsbeast.gr, τονίζει: «Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές, ο κύριος όγκος των οποίων όμως δεν θα στραφεί προς την Τουρκία για προφανείς λόγους, είναι η επιτιθέμενη χώρα, αλλά στην Ιορδανία και το Λίβανο. Υπό αυτή την έννοια δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερα αυξημένες ροές στη Ελλάδα. Διότι οι ροές στην Ελλάδα έρχονται από την Τουρκία.

Ως προς τις υπόλοιπες επιπτώσεις θα έχει συνέπειες στην τουρκική οικονομία, η οποία ούτως η άλλως δεν πηγαίνει καλά. Επειδή είναι βασικός εξαγωγικός στόχος της ελληνικής οικονομίας, αυτό θα επηρεάσει ως έναν βαθμό και την ελληνική οικονομία στις εξαγωγές προς την Τουρκία.

Όσον αφορά στο κατά πόσο η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης στη χώρα μας ο καθηγητής απάντησε: «Όχι ψάχνει να βρει τι γίνεται, προσπαθεί να δει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις. Πριν από χρόνια βρέθηκα στη Βουλγαρία, σε μια παγωμένη λίμνη. Εγώ δεν είχα ξαναδεί ποτέ παγωμένη λίμνη στη ζωή μου και αναρωτιόμουν πόσο παχύς ήταν ο πάγος. Πέταξα ένα πετραδάκι, δεν έσπασε ο πάγος, μετά πέταξα μια κοτρώνα δεν έσπασε ο πάγος, μετά πάτησα δειλά, δειλά το πάγο και άρχισα να περπατάω, όταν είδα ότι ο πάγος ήταν πολύ παχύς. Αυτό κάνει τώρα και η Τουρκία».

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: