«Αν δεν θέλετε τον Νταμπίζα, φεύγω και εγώ…»

«Αν δεν θέλετε τον Νταμπίζα, φεύγω και εγώ...»

Για αρκετή ώρα φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Αλαφούζος στο ραδιόφωνο της «Θύρας 13». Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού ρωτήθηκε και απάντησε για…
πάρα πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με το αγωνιστικό κομμάτι αλλά και πολλά εκτός αυτού.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η κουβέντα πήγε στο Νίκο Νταμπίζα και οι οργανωμένοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για την πρόσληψη του. Τότε ξέσπασε και ο πρόεδρος των «πράσινων» που είπε: «Αν δεν τον θέλετε να φύγω και εγώ. Αν δεν έχω το δικαίωμα να επιλέγω τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι, τότε να φύγω και εγώ. Έβαλα τα λεφτά μου. Μην λέτε μαλ..ς γ…ω την Π….α μου. Δεν είχα καμία διάθεση να γίνω πρόεδρος. Ήθελα να βοηθήσω. Όταν παίρνω μία απόφαση, την παίρνω μέχρι τέλος».

Eπιπλέον, αναφέρθηκε στην ΓΗΠΕΛ και τις πολυσυζητημένες εγγυήσεις, αποκάλυψε ότι είναι σε συζητήσεις με 2-3 Δήμους για να φτιαχτεί ένα δεύτερο προπονητικό κέντρο της ομάδας ενώ μίλησε και για την «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Η ένταση ανέβηκε όταν πήγε η κουβέντα στο θέμα Νταμπίζα με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού να λέει ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους την επιλογή του. «Αν δεν θέλετε τον Νταμπίζα, να φύγω και εγώ…», είπε.

Στην συνέχεια βέβαια, οι τόνοι έπεσαν ανάμεσα στις δύο πλευρές και συζητήθηκαν σε ήρεμο πλέον κλίμα τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν τους «πράσινους».

Διαβάστε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου:

Για τον Νταμπίζα: «Εγώ πήρα τον Νταμπίζα της Νιουκάστλ. Ο Νταμπίζας ήταν τρία χρόνια στον Ολυμπιακό και από αυτά τα δυο χρόνια το πρωτάθλημα πήρε ο Παναθηναϊκός. Αν θέλετε να δημιουργήσετε πρόβλημα με φαντασιώσεις ότι είναι είναι δικό σας πρόβλημα. Αν δεν θέλετε τον Νταμπίζα τότε να φύγω και γω. Όταν εγώ παίρνω μια ευθύνη και στηρίζω έναν άνθρωπο τον στηρίζω μέχρι το τέλος. Αν δεν έχω το δικαίωμα να επιλέγω τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι, τότε να φύγω και εγώ. Έβαλα τα λεφτά μου. Μην λέτε μαλ..ς γ…ω την Π….α μου. Δεν είχα καμία διάθεση να γίνω πρόεδρος. Ήθελα να βοηθήσω. Όταν παίρνω μία απόφαση, την παίρνω μέχρι τέλος»

Για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε ο Νταμπίζας: «Εγώ είδα πρώτα τον Λεωνίδα Βόκολο. Συζήτησα με τον Φύσσα, αλλά και για αυτόν ήταν δύσκολο να φύγει από την Εθνική ομάδα. Ζήτησα και από αυτόν γνώμες και δικαιολογίες. Εξετάσαμε την περίπτωση του Νίκου Λυμπερόπουλου. Αν είσαι μάνατζερ δεν μπορείς να είσαι τεχνικός διευθυντής. Ήρθαν αρκετοί ξένοι, αλλά δεν ήθελα ξένους γιατί είχα κακή εμπειρία. Η επιλογή Φάμπρι με αποσταθεροποίησε. Ένα μεσημέρι έφαγα με τον Καραγκούνη και μου είπε οτι ένας έντιμος και και καλός είναι ο Νταμπίζας. Μου είπε βέβαια οτι είναι ο Ολυμπιακός. Ο Γιώργος Καραγκούνης δεν μου είπε πάρε τον Νταμπίζα, γιατί δεν είναι η δουλειά του. Πάνω στην κουβέντα. Μου έδωσε το τηλέφωνό του. Με εντυπωσίασε ο λόγος του και το πόσο μετρημένος είναι, στην φιλοσοφία του πάνω στην ομάδα. Ο Αναστασίου είναι ένα πολύστροφο άτομο και πιστεύω οτι είναι καλός συνδυασμός. Να φανταστείτε οτι τον Σαραβάκο ο Νταμπίζας μου τον πρότεινε. Εγώ δεν θέλω να φτιάξω έναν μέτριο Παναθηναϊκό ή έναν νέο Ατρόμητο. Θέλω να φτιάξω μία μεγάλη ομάδα. Αν πηγαίναμε σε έναν μέτριο προπονητή οι πιθανότητες είναι λιγότερες. Οι συμβατικές λύσεις, αποφέρουν συμβατικά αποτελέσματα. Ήθελα να βρούμε ανθρώπους που να είναι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, να έχουν παίξει σε ευρωπαϊκές ομάδες. Άνθρωποι που μπορούν να τα συνδυάσουν μπορούν να βοηθήσουν να μεγαλουργήσει ο Παναθηναϊκός. Δεν είναι λύση να πάμε συμβατικά. Πρέπει να γίνουμε αντάρτες…»

Για το πως θα χειριστεί τις αντιδράσεις: «Το θεωρώ δεδομένο οτι θα τον γιουχάρουν. Πιστεύω όμως οτι θα είναι από τις λίγες περιπτώσεις που από την δουλειά του θα αποδείξει οτι είχα δίκιο που τον επέλεξα. Έλλειπε γιατί ήταν στο εξωτερικό, μόλις θα γυρίσει θα δώσει μία συνέντευξη. Δεν το περίμενα ποτέ αυτό. Οτι δηλαδή, ο κόσμος θα αντιδρούσε έτσι για έναν παίκτη που έπαιξε σε μία αντίπαλη ομάδα για τρία χρόνια και έφυγε στο εξωτερικό και τώρα μετέχει σε τεχνική διοίκηση. Από τα τρία Πρωταθλήματα που έπαιξε, κέρδισαν το 1. Εξηγείστε μου γιατί δεχτήκατε τον Κυράστα; Δεν ήταν ίδια περίπτωση; Δεν έχει πει κανείς πως είναι Παναθηναϊκός. Αλίμονο αν ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να απορροφήσει έναν άνθρωπο που έχει παίξει σε άλλη ομάδα. Λέτε και ξαναλέτε οτι έχει συνεργαστεί με τον απατεώνα Κόκκαλη, αλλά έφυγε από την . Κάτι λέει αυτό. Και σας ξαναλέω γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις με τον Κυράστα. Το δέχομαι οτι ο Ολυμπιακός του Κυράστα δεν ήταν τίποτε, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ οτι ο Νταμπίζας έχει κολλήσει τον ιό».

Για τους στόχους της νέας χρονιάς: «Ο Παναθηναϊκός πάντα πρέπει να πηγαίνει για Πρωτάθλημα. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να φτιάξουμε ένα πάρα πολύ καλό Παναθηναϊκό. Με τα μέσα που έχουμε, αν ακολουθούσαμε τον ορθόδοξο δρόμο δεν θα τα καταφέρναμε. Εμείς θα βάλουμε νέα παιδιά, δικά μας και θα τους πλαισιώσουμε με παίκτες που θα πάρουμε, αλλά θα έχουν το κάτι ιδιαίτερο. Όλες οι ομάδες των ακαδημιών θα παίζουν το ίδιο σύστημα, 4-3-3»

Για το θέμα της αδειοδότησης: «Είμαι σίγουρος οτι η ΕΠΟ έχει βαθύτατη προκατάληψη κατά του Παναθηναϊκού. Δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει και το αν θα φτάσει σε σημείο να παρανομήσει. Εγώ έκανα τις επαφές που έπρεπε και μου είπαν οτι από τη στιγμή που έχω τα έσοδα να καλύπτουν τα έξοδα και όλα τα χρέη είναι ρυθμισμένα, οτι παίρνουμε άδεια. Προσπαθούμε να καλέσουμε μία επιτυχημένη ομάδα, όπως η Ντόρντμουντ, να μας εξηγήσει πως έλυσε τα προβλήματα που είχε και είναι ανάλογα με τα δικά μας. Η Ντόρντμουντ είναι ομάδα που ανήκει στους οπαδούς. Αυτό που προσπαθώ να κάνω στον Παναθηναϊκό Να δημιουργήσουμε ισχυρή βάση από τους οπαδούς μας».

Για τον Βονόρτα: «Η ομάδα είναι ο Αναστασίου, ο Νταμπίζας, ο Σαραβάκος, ο Βονόρτας, ο Ρούτερ και Βος. Ο Βονόρτας είναι πολύ σοβαρός. Ήταν η μεγαλύτερη και καλύτερη έκπληξη. Τον είχα γνωρίσει στην Αυστρία και μου είχε κάνει θετική εντύπωση. Είναι απίστευτος και έχει μεγάλο μέλλον στον Παναθηναϊκό. Η ομάδα θα του δώσει πολλές εμπειρίες και τον βλέπω μελλοντικό προπονητή του Παναθηναϊκού».

Για την διαφορά διοίκησης και οργανωμένων: «Έχουμε μπερδέψει τους ρόλους μας. Οι οργανωμένοι έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στον Παναθηναϊκό. Στηρίξατε τον Παναθηναϊκό και βάλατε πλάτη. Η διοίκηση αλλιώς σκέφτεται… Δεν γίνεται να κρίνεται με την αγνή Παναθηναϊκή κριτική. Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει οτι δεν παίρνω τα ερεθίσματα του κόσμου. Δεν αρνιέται κανείς οτι ο Ολυμπιακός είναι αυτός που ήταν. Έχουν έρθει στα γραφεία μου έχουν πετάξει χειροβομβίδες. Έχουν έρθει στα γραφεία μου. Ολυμπιακοί ήταν, απλά η αστυνομία δεν έχει αρκετά στοιχεία».

Για την περίπτωση Φιγκερόα: «Είναι μία περίπτωση που μας ενδιαφέρει. Έχουμε και άλλες δύο, αλλά θέλουμε τον Φιγκερόα. Δεν έχουμε συζητήσει για λεφτά. Αυτό που είπαμε στον μάνατζέρ του είναι οτι το μπάτζετ μας είναι περιορισμένο»

Για τους Έλληνες προπονητές: «Ο κ.Τσιώλης. Μου τον είχαν προτείνει πολλοί, αλλά είδατε πως φέρθηκε μετά το Κύπελλο. Προσπάθησα να βρω κάτι που να είναι υψηλού επιπέδου. Θέλαμε μία επιλογή που να έχει σχέση με την Ελλάδα γιατί “καήκαμε” από την επιλογή Φερέιρα»

Για τον Βασίλη Κωνσταντίνου: «Έχει αρχ…ια και έχει το θάρρος της γνώμης του. Δεν έχω παράπονα από αυτόν. Από τον Ελευθεράκη έχω. Ήταν ένας που δεν συγκρουόταν καθόλου. Είναι καλό παιδί»

Για το θέμα του γηπέδου: «Να δούμε τα πράγματα όπως έχουν. Στόχος μας είναι να μείνουμε στην Λεωφόρο και να την ανακατασκευάσουμε, μεγαλώνοντας την χωρητικότητα. Κομμάτι κομμάτι μπορεί να γίνει. Όχι βέβαια για 48.000. 30.000 μέχρι το ζόρι. Δεν είναι εύκολη απόφαση να την γκρεμίσουμε την Λεωφόρο για να φτιάξουμε καινούργιο. Μπορεί να πάθουμε οτι έπαθε η . Πάμε βήμα, για να «παγιωθούμε σε αυτό το χώρο. Ένα γήπεδο ακόμη και 25.000 θα ήταν καταπληκτικό να το είχαμε. Φυσικά και θα προτιμούσα ένα 40.000».

Για τον Λουκά Βύντρα: «Δεν φταίει ο κόσμος που έφυγε ο Βύντρα από την ομάδα. Δεν θέλω να κάνω σχόλια και κρίσεις για έναν ποδοσφαιριστή που δεν είναι εδώ για να απαντήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι εγώ που ήμουν άπειρος είδα με μεγάλη καχυποψία το παιχνίδι. Νόμιζα οτι υπήρχε υπονόμευση. Επίσης ο Λουκάς Βύντρα είχε μεγάλο κόστος για την ομάδα. Υπήρχε επίσης έναν κακό κλίμα στα αποδυτήρια. Ο λόγος που χάλασαν οι σχέσεις μου με τον Ρότσα, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ».

Για την διαιτησία: «Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Στο θέμα της διαιτησίας παίρνουμε πολλά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αυτά που γίνονται. Ένα από τα πράγματα που κάναμε είναι ότι υποβάλλουμε την Δευτέρα μυνητήρια αναφορά. Όπου ένας δικηγόρος και η διοίκηση του Παναθηναϊκού υποβάλλουν μυνήσεις για τα παιχνίδια που έχει κλαπεί φέτος ο Παναθηναϊκός. Υπάρχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη έρευνα από τον Κορέα στα θέματα των στημένων πινάκων διαιτησίας και ο κ. Σαρρής, ο Κουρίδης ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ και συνέχεια είναι πολέμιος του Παναθηναϊκού είναι κατηγορούμενοι»

Για τις σχέσεις του με τον Νικόλα Πατέρα και τον Ανδρέα Βγενόπουλο: «Συστηματική επαφή έχω με τον Νίκο Πατέρα. Με τον Ανδρέα Βγενόπουλο συναντιόμαστε ανά δύο μήνες. Τώρα έχει τρεξίματα».

Για την υπόθεση των στημένων: «Δεν λειτουργεί όσο καλά θα ήθελα. Αλλά σε έναν βαθμό κάποιοι δικαστές λειτουργούν. Ήταν δύσκολο να γίνει αυτό και το δουλεύουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες να βρούμε συμμάχους για τον αγώνα εναντίων της διαιτησίας. Ο είναι μια ομάδα που μπορεί να συνεργαστούμε από το καλοκαίρι και μετά. Το θέμα θέλουμε να το λύσουμε μόνοι μας αλλά όλοι οι σύμμαχοι είναι ευπρόσδεκτοι».

Για το σενάριο με την σύμβαση παραχώρησης της Παιανίας που δεν μπορεί να πάρει η ΠΑΕ χρήματα: «Έχω ακούσει αυτό το πράγμα αλλά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου. Το κοιτάζουμε ήδη γιατί κοιτάζουμε να εξετάσουμε το θέμα της Παιανίας. Κοιτάζουμε εκτός από τον Δήμο τον συγκεκριμένο και άλλες περιοχές. Θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές καθώς υπάρχει κρίσης. Εγώ ευχαρίστως αν θέλετε να έρθετε και να σας εξηγήσει κάποιος από την ΠΑΕ πως κατανέμεται το κόστος το λειτουργικό στην Παιανία».

Για την Παιανία: «Φαντάζομαι οτι η Παιανία πρέπει να κάνει ένα εκατομμύριο μαζί. Μαζί με τους μισθούς των εργαζόμενων. Έχουμε κάνει προσπάθεια να βρούμε άλλο μέρος. Υπάρχει ένα μεγάλος της Αττικής, με τον οποίο έχουμε κάνει 2-3 συζητήσεις μαζί τους και η σκέψη είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ένα δεύτερο προπονητικό κέντρο εκει. Η Παιανία είναι το καλύτερο προπονητικό κέντρο. Αν μπορέσουμε να την πάρουμε, θα την πάρουμε για να έχει περιουσία ο Παναθηναϊκός. Θα κάνουμε μία συζήτηση με την οικογένεια για να δούμε αν μπορούμε να την πάρουμε. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής ένα χώρο για να βάλουμε τις ακαδημίες και να βγάζουμε παίκτες. Παράλληλα όμως λειτουργεί και ως εναλλακτική λύση, αν κάτι στραβώσει».

Για την ΓΗΠΕΛ: «Είμαι στον Παναθηναϊκό για ένα χρόνο. Ένα από τα πράγματα που δεν με έχει απασχολήσει είναι η ΓΗΠΕΛ. Είναι από τα θέματα που τα γνωρίζεις άμεσα. Δεν έχει έρθει κανείς να ζητήσει λεφτά. Εγώ είμαι έτοιμος να σας υπογράψω χαρτί ότι αναλαμβάνω την ευθύνη. Φέρτε μου ένα χαρτί, λευκό να υπογράψω».

Για τους λόγους που δεν εμπλέκονται οι νυν μέτοχοι, αλλά και επιφανείς επιχειρηματίες: «Ο μεγαλομέτοχος εγκατέλειψε τον Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά τον πάρκαρε. Τα πράγματα χειροτέρευαν στην ελληνική κοινωνία και κανείς δεν είχε διάθεση να αναλάβει ένα τέτοιο πράγμα».

Για τις προθέσεις των μετοχών: «Αν ο κ. Βγενόπουλος βάλει 10-7-5 εκατομμύρια, ας έρθει να αναλάβει και εγώ να βοηθήσω. Δεν έρχεται όμως κανένας».

Για την ανάληψη ευθυνών της ΓΗΠΕΛ: «Για το αν είναι ευθύνη του Βαρδινογιάννη οτι παράτησε από την ΠΑΕ, τότε είναι ευθύνη του Βγενόπουλου οτι ανακινεί θέμα ΓΗΠΕΛ, ενώ δεν υπάρχει. Κανένας δεν έχει αξιώσει κάτι. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απαίτηση για την ΓΗΠΕΛ. Είναι μία νεκρή εταιρία. Δεν έχω κανένα δείγμα οτι μπορεί να προκύψει κάτι στο μέλλον. Δεν μπορώ να ασχολούμαι με τρίχες. Ο Βωβός είναι ένας χρεοκοπημένος επιχειρηματίας και πλέον το λόγο τον έχει η . Εγώ μιλάω μαζί τους, δεν μου έχουν πει κάτι. Αν μας προτείνουν ένα γήπεδο, να κάνουμε μία συζήτηση και να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όμως… Εδώ για τον Βοτανικό μας ζητάνε να βρούμε εμείς λεφτά. Από τη στιγμή που θα βρούμε εμείς τα λεφτά, θα πάμε σε μία άλλη περιοχή που μας βολεύει περισσότερο».

Για την πρόταση για γήπεδο 45.000 θέσεων στην Λεωφόρο: «Καταφέραμε μετά από προσπάθειες να ξεπεράσουμε τον σκόπελο του χαρακτηρισμού σε χώρου πράσινου. Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε τα 5 να γίνουν 7. Πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε μάθει οριστικά αν μπορεί να γίνει. Όραμα υπάρχει. Αν το χρειαστεί η ομάδα, πάει καλά και χρειαστεί να πάει αλλού θα το προσπαθήσουμε. Εμένα ο Βοτανικός δεν μου αρέσει. Με τι μυαλό έδωσαν ένα γήπεδο στο κέντρο της πόλης, με φοβερή παράδοση για ένα οικόπεδο σε μία υποβαθμισμένη περιοχή. Αν μας χάριζαν ένα γήπεδο μοντέρνο όπως έλεγαν, θα το αντιμετώπιζα με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Κοίταξα αν υπάρχει χρηματοδότηση, αλλά δεν βρίσκω λύση. Εγώ πιστεύω ότι ο Δήμος δεν μπορεί να το κάνει. Τώρα αν ο Δήμαρχος λέει ότι θα κάνει πράσινο στην Λεωφόρο, πολιτικός είναι… Τώρα για αυτό που λένε ότι θα χρησιμοποιήσει το ΕΣΠΑ, εμένα μου είπε ο ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιηθούν αυτά τα λεφτά για αθλητικά κέντρα»

Για την υπογραφή με τον Ερασιτέχνη: «Υπάρχει συμφωνία με τον Μακρόπουλο. Μας έχει δώσει παραχωρητήριο, σύμφωνα με το οποίο γίνονται οι εργασίες. Έχουμε συμφωνήσει με τα λεφτά, έχουμε συμφωνήσει με την διάρκεια και το μόνο που απομένει είναι να τελειώσουν οι δικηγόροι. Δεσμευτήκαμε μετά τη συνάντηση που είχαμε σήμερα να κυνηγήσουμε τους δικηγόρους για να τελειώσουμε μέσα στην εβδομάδα. Φέτος έχουμε δώσει 360.000 στον Ερασιτέχνη, τα οποία είναι των προηγούμενων διοικήσεων. Εκτός όμως από αυτά τα λεφτά, έχουμε έναν καταπληκτικό χλοοτάπητα στην Λεωφόρο που τον έχουμε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Μας έχει κοστίσει 200.000 που τα έβαλε η ΠΑΕ. Οι επισκευές στο γήπεδο θα κοστίσουν 1 εκ.. Το σχέδιο είναι να μην τελειώσουν ποτέ τα έργα. Πρόθεσή μας είναι να υπάρχουν συνεχώς βελτιώσεις. Τα έργα που χρειάζονται για την άδεια, θα έχουν ολοκληρωθεί όταν είναι να πάρουμε την άδεια, αν είναι να παίξουμε στην Ευρώπη».

Για το τεχνικό τιμ: «Δεν είναι μόνο ο Αναστασίου, είναι ο Ρούτερ, είναι κυρίως ο Γιάννης Σαμαράς, ο οποίος έχει απίστευτα χαμηλό μισθό, σχεδόν δημοσίου υπαλλήλου. Αγαπάει τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Ο Ρούτερ είναι ο δάσκαλος του Σαμαρά και του Αναστασίου. Αφήνει την δουλειά του στην FA και έρχεται εδώ. Η δουλειά του είναι να βγάζει προπονητές και είμαστε τυχεροί που τον έχουμε. Στόχος μας είναι να βγάζουμε προπονητές. Όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Βονόρτας που και αυτός αμείβεται με λίγα χρήματα. Δεν το λέω αποκλειστικά για τα χρήματα, αλλά για την αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό, που τους κράτησε στην ομάδα και δεν δέχθηκαν άλλες προτάσεις με περισσότερα λεφτά».

Για τα τηλεοπτικά: «Μία ομάδα όπως η Κάλιαρι παίρνει 30εκ. Στην Αγγλία η τελευταία ομάδα παίρνει 100. Πέρυσι στην Ελλάδα είχαμε το δεύτερο πιο ακριβό μπάτζετ, αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν έφταιγε όμως μόνο η διοίκηση, υπήρχαν και άλλα ζητήματα. Φέτος το τεχνικό επιτελείο της ομάδας, είναι διαφορετικό. Ή θα έπρεπε να πάρουμε έναν άνθρωπο που δεν τον ξέραμε, που θα ήταν μέτριος ή θα έπρεπε να πάρουμε έναν έλληνα προπονητή που έχει ασχοληθεί με την ελληνική σαπίλα. Έτσι κατέληξα στον Γιάννη Αναστασίου, που δεν είναι τίποτα από τα δύο. Τον γνώρισα μέσω ενός φίλου μου. Ήταν επίμονος, αλλά φοβήθηκα να κάνουμε ένα τέτοιο άλμα. Είχε παίξει στον Άγιαξ, έχει καριέρα στην Ολλανδία και είναι πάρα πολύ έντιμος άνθρωπος. Τότε δεν είχα ψάξει καλά και θεωρούσα ότι έπρεπε να πάμε σε μία άλλη λύση. Ήρθε γνωριστήκαμε, ήρθε μιλήσαμε και έτσι αποκτήσαμε επαφή».

Για το αν η ομάδα θα κάνει Πρωταθλητισμό: «Την πάτησα πέρυσι, αλλά ελπίζω να μην την ξαναπάθω όπως τότε με τον Φερέιρα. Τον πίστεψα βέβαια…».

Για τα οικονομικά: «Το ομολογιακό δάνειο, θα μετατραπεί σε μετοχές και θα παραχωρηθούν οι συμμετοχές στην Συμμαχία. Έτσι θα ανεβαίνουν οι μετοχές της. Ήδη έχει βάλει 1,5 εκ.».

Για το ποια είναι η δική του οικονομική συμμετοχή στην ΠΑΕ: «Ότι γίνεται είναι για να ενισχυθεί η Συμμαχία. Έχω κάνει ότι μπορώ για να την διατηρήσω. Την έχω βάλει στην θερμοκοιτίδα. Για να ζήσει. Μέχρι στιγμής έχουν μπει 3 εκατομμύρια και μέχρι το τέλος του μήνα θα μπουν άλλα 3. Δεν θέλω να πω τι έχω βάλει. Δεν είμαι αλτρουιστής. Είναι επιβεβλημένο χαρακτηριστικό για έναν άνθρωπο που θέλει να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό».

Για το αν μπορεί να φτιαχτεί ομάδα με λίγα λεφτά: «Έχω διαφορετική άποψη. Έχουμε πολλά παραδείγματα μεγάλων ομάδων, όπως η Ντόρντμουντ, που εξελίχθηκαν από νεαρούς και φθηνούς παίκτες».

Για την κατάσταση στην ΠΑΕ μετά την «πολυμετοχικότητα»: «Υπήρχε ένα σημαντικό ποσό (18 εκ), που πιστεύω ότι αν είχε διαχειριστή σωστά θα μπορούσε να είχε γίνει μία ομαλή προσγείωση και να μην φτάναμε εδώ. Το πρόβλημα με την πολυμετοχικότητα είναι ότι μπήκαν πολλά λεφτά, απίστευτα και συνηθίσαμε σε έναν ακριβό τρόπο λειτουργίας. Όταν πήγα εγώ στον Παναθηναϊκό θεωρούσα ότι 300.000 καθαρός σε έναν παίκτη είναι χαμηλός. Σήμερα θεωρώ ότι ένας καλός ευρωπαίος ποδοσφαιριστής, διεθνής μπορεί να βρεθεί με 100-120.000 ευρώ. Ο Λάζαρος, ο Βύντρα μας στοίχιζαν περίπου 1 εκατομμύρια ο κάθε ένας. Υπερβολικά λεφτά».

Για το αν έγινε προσπάθεια μείωσης του χρέους: «Επί περιόδου Γόντικα έγινε μία προσπάθεια, αλλά έγιναν λάθη. Ας πούμε, ο Μπουμσόνγκ αποκτήθηκε την περίοδο που είχε ξεκινήσει η κρίση στον Παναθηναϊκό. Δεν νομίζω ότι έγιναν προσπάθειες περικοπής των μισθών των ποδοσφαιριστών. Υπήρξε σπατάλη. Η δέσμευση που πήραμε με τον Μπουμσόνγκ μαζί με την εφορία ήταν 10 εκατομμύρια».

Για τις αγωγές στον Τσάκα: «Οι αγωγές στην Ελλάδα κάνουν 3-4 χρόνια να εκδικαστούν. Έχει γίνει η αγωγή. Στο θέμα του Τσάκα συνεργάστηκα στεγνά με τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Η βοήθειά του ήταν σημαντική. Μαζί ήταν και ο Νίκος Πατέρας. Μαζί καταστρώσαμε την στρατηγική και του είπαμε “ωραία μεγάλε, κάνουμε αύξηση μόνο για εσένα 20 εκ. Έλα και βάλτα”. Εμάς όμως μας έκανε κακό γιατί είχαμε άλλα σοβαρά θέματα και εμείς έπρεπε να ασχολούμαστε με αυτό. Συμμετείχαμε σε όλο το… θέατρο, αλλά τον τελειώσαμε. Ο Βγενόπουλος είπαμε να του κάνουμε όλα τα χατίρια για να ξεβρακωθεί».

Για το τι ήταν ο Τσάκας: «Δεν μπορεί να μην είχε κάποια… πλάτη, αλλά ήταν απατεώνας».

Για τα χρέη: «Είμαστε σε καλύτερη θέση από πέρυσι. Όταν μπήκαμε στην ΠΑΕ μου δόθηκε μία εικόνα οτι είχαμε άνοιγμα 28 εκ, εκ των οποίων τα 18 ήταν σε ποδοσφαιριστές και εφορία. Το άνοιγμά μας σήμερα είναι 24 εκ. Την προηγούμενη χρονιά, η ομάδα λειτουργούσε με κόστος 29 εκ και μέσα στην χρονιά κατεβήκαμε σταδιακά στα 15, από τις αποχωρήσεις και τις περικοπές. Τα έσοδά μας θα είναι 13-14 εκ. Από αυτά τα 4 εκατομμύρια τηλεόραση, 1 Forthnet, 4 εκ από χορηγίες και άλλα 4 από τα εισιτήρια. Σε αυτά δεν υπολογίζουμε τίποτα από την Συμμαχία για να τα έχουμε μαξιλαράκι. Το μπάτζετ εφέτος θα είναι 10 και τα άλλα 3 εκατομμύρια θα πηγαίνουν στην κάλυψη του χρέους».

Για το σενάριο που τον θέλει «μπροστινό» του Βαρδινογιάννη: «Το θεωρώ προσβλητικό. Η… βόμβα με τα χρέη δεν θα έσκαγε στα χέρια του Βαρδινογιάννη, αλλά στα δικά μας».

Για το πως ξεκίνησε η εμπλοκή του στον Παναθηναϊκό: «Αυτή είναι μία παλιά ιδέα που είχα. Εμένα δεν μου άρεσε που έγινε ιδιωτική επιχείρηση το 1979 όταν την πήρε ο Βαρδινογιάννης. Δεν γίνεται μία ομάδα να είναι επιχείρηση. Ο Παναθηναϊκός έχει πάνω από 1,7 εκατομμύρια οπαδούς που είναι πάνω από 18 ετών. Αν όλοι τους συνεισέφεραν όπως μπορούσε ο κάθε ένας, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο Παναθηναϊκό. Βλέποντας όλα αυτά τα περίεργα που γίνονταν στον Παναθηναϊκό, έκανα μία πρόταση μετά από μία έρευνα. Περίμενα βέβαια διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά αντιλαμβάνομαι για ποιους λόγους ο κόσμος είναι επιφυλακτικός»

Για το αν είναι η ιδέα της Συμμαχίας αποτυχημένη: «Ελπίζω πως όχι. Δεδομένα η πραγματικότητα από την θεωρεία είχε μία μεγάλη απόσταση, αλλά αυτό οφείλεται στην κρίση και στην αβεβαιότητα που υπήρχε εκείνο το διάστημα σε όλα την Ελλάδα με τις εκλογές. Αρχικά είχαμε πάει καλά, αλλά στη συνέχεια ήρθαν κακά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να απογοητευτεί. Έτσι το όλο εγχείρημα δεν λειτούργησε»

Για το αν υπήρχε ένα πλάνο, πριν αναλάβει: «Εγώ ήξερα τον Δημήτρη Γόντικα από παλιά. Του είχα πει την ιδέα μου, από τον χειμώνα. Τότε μου είχε πει και για μία άλλη πρόταση, όχι του Τσάκα, αλλά από το Κατάρ. Του είπα πως αν δεν υπάρξει άλλη λύση, ότι είμαι διατεθειμένος να την προσπαθήσουμε. Να σας θυμίσω πως πριν μπούμε όπως μπήκαμε, είχα απευθυνθεί σε κάποιους Παναθηναϊκούς. Ήμασταν 4, αλλά δεν συμφώνησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος με αποτέλεσμα να παραιτηθεί η τότε διοίκηση. Με παραιτημένους αυτούς έγινε μία προσπάθεια να μην πάμε σε διάλυση, καθώς τότε δεν είχαμε διοίκηση. Μετά την διάλυση, από τους 4 επιχειρηματίες που είχαμε μαζέψει 2 εκατομμύρια, ο ένας αποχώρησε και ο άλλος αντί για 500.000 έβαλε τελικά 100.000.

«Αν δεν θέλετε τον Νταμπίζα, φεύγω και εγώ...» «Αν δεν θέλετε τον Νταμπίζα, φεύγω και εγώ...»

«Αν δεν θέλετε τον Νταμπίζα, φεύγω και εγώ...»

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: