Αμβλώσεις – ΗΠΑ: Τρεις βουλευτίνες καταθέτουν σήμερα δημόσια τις προσωπικές τους εμπειρίες

Θα περιγράψουν όσα έζησαν ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, υπερασπιζόμενες ένα δικαίωμα το οποίο απειλείται από τις επιθέσεις των συντηρητικών στις ΗΠΑ

Τρεις Αμερικανίδες βουλευτίνες αποφάσισαν να διηγηθούν δημόσια τις συνθήκες υπό τις οποίες υποβλήθηκαν σε άμβλωση προκειμένου να υπερασπιστούν ένα δικαίωμα το οποίο απειλείται από τις επιθέσεις των συντηρητικών στις ΗΠΑ.

Η Μπάρμπαρα Λι, 75 ετών, η Πραμίλα Τζαϊπάλ, 56 ετών, και η Κόρι Μπους, 45 ετών, θα περιγράψουν τις εμπειρίες τους ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου σήμερα.

«Ελπίζω να μπορέσω με τη μαρτυρία μου να πείσω ότι πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτό που συμβαίνει» σε όλη τη χώρα, εξήγησε η Λι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC μία ημέρα πριν την ακρόασή της στο Κογκρέσο.

Η Αφροαμερικανίδα διηγήθηκε πως σε ηλικία 16 ετών ανακάλυψε ότι είναι έγκυος χωρίς να συνειδητοποιεί ακριβώς τι της συνέβη. «Είχα ακούσει ιστορίες για τις μελισσούλες», εξήγησε, υπενθυμίζοντας ότι την εποχή εκείνη δεν διδασκόταν στα σχολεία η σeξουαλική αγωγή.

Εξάλλου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν είχε ακόμη εκδώσει την ιστορική του απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ, με την οποία το 1973 αναγνωρίστηκε σε όλες τις Αμερικανίδες το συνταγματικό τους δικαίωμα στην άμβλωση. Με τη βοήθειας μιας φίλης της και της μητέρας της η Λι πήγε στο Μεξικό για να κάνει άμβλωση «σε μια μυστική κλινική».

«Ήμουν τρομοκρατημένη, δεν καταλάβαινα τι γινόταν, αλλά επιβίωσα», εξήγησε. «Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να μιλήσω σήμερα, δεν θέλω καμία άλλη γυναίκα να το ζήσει αυτό».

Ωστόσο από την 1η Σεπτεμβρίου στο Τέξας υπάρχει ο κίνδυνος οι γυναίκες να ζήσουν αντίστοιχες εμπειρίες, καθώς υιοθετήθηκε νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο, περίπου στις έξι εβδομάδες της κύησης, όταν οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν καν καταλάβει ότι είναι έγκυες.

Σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επίσης υιοθετηθεί περιορισμοί στις αμβλώσεις από την αρχή του έτους.

Για τον λόγο αυτό «έχει έρθει η ώρα να μοιραστώ την εμπειρία μου», δήλωσε η Κόρι Μπους, η οποία εξήγησε στο NBC πως ένας μεγαλύτερός της άνδρας την κακοποίησε όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

«Έπεσα θύμα βιασμού, έμεινα έγκυος και έκανα άμβλωση. Και δεν ντρέπομαι», υπογράμμισε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC η Πραμίλα Τζαϊπάλ, κόρη Ινδών μεταναστών στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην «απίστευτα δύσκολη» πρώτη της εγκυμοσύνη και τη γέννηση ενός πολύ πρόωρου παιδιού το οποίο δεν έζησε.

Όταν έμεινε ξανά έγκυος, παρά το γεγονός ότι έπαιρνε αντισυλληπτικά χάπια, δεν ένιωθε έτοιμη να αντιμετωπίσει ξανά αυτή τη δοκιμασία. «Έπαθα κατάθλιψη, σκέφτηκα ακόμη να αυτοκτονήσω, δεν υπήρχε τρόπος να το ξαναζήσω αυτό».

«Καταλαβαίνουμε απόλυτα» την εμπειρία σας, κατάληξε η Τζαϊπάλ απευθυνόμενη στις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση. «Και θα πολεμήσουμε για εσάς όπως θα πολεμούσαμε και για το δικό μας δικαίωμα να επιλέγουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: