Αμφίπολη – Οι εκπληκτικές τοιχογραφίες δίνουν νέα στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού!

Αμφίπολη   Οι εκπληκτικές τοιχογραφίες δίνουν νέα στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού!

Πάνω στα μαρμάρινα τμήματα που αποκαλύφθηκαν θα πραγματοποιηθούν έρευνες με λέιζερ – Τι δηλώνουν καταξιωμένοι αρχαιολόγοι…
Ένα πραγματικό »παλάτι» που παραπέμπει ακόμα και στη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίαςαποτελούσε ο δεύτερος θάλαμος του ταφικού μνημείου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Τα νέα συγκλονιστικά δεδομένα αποκαλύπτονται από τις έρευνες σε κομμάτια από το επιστύλιο της αίθουσας. Αν και αλλοιωμένες από την πάροδο των ετών, οι παραστάσεις δείχνουν ότι ο θάλαμος που οδηγούσε στον νεκρό αποτελούσε μια εντυπωσιακή αίθουσα, γεμάτη από διακοσμητικά στοιχεία.

 

Καταξιωμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι παραστάσεις του επιστυλίου απεικόνιζαν αθλητικούς αγώνες, μυθολογικά θέματα και τη δραστηριότητα του κυνηγιού, που στην αρχαιότητα αποτελούσε απόδειξη ανδρείας. Επισημαίνουν παράλληλα πως τέτοιες έχουν βρεθεί και στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας.

»Αυτές οι παραστάσεις γίνονταν για χάρη εύπορων ανθρώπων με αξιώματα, οι οποίοι ανήκαν στα κορυφαία στρώματα της αριστοκρατίας ακόμα και στη βασιλική οικογένεια» αναφέρει η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ελένη Μινακίδου και συνεχίζει: »Όσοι ανήκαν στη λεγόμενη αριστροκρατία της εποχής είχαν στους τάφους τους τοιχογραφίες από αγώνες, και συμπόσια. Τέτοιες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις βρίσκονται και στο λεγόμενο τάφο του πρίγκιπα στη Βεργίνα»

 

 

Στις τελευταίες φωτογραφίες δύο φτερωτές μορφές οι οποίες, σύμφωνα με αρχαιολόγους, παραπέμπουν στη θεά Νίκη. »Οι εικόνες που έχουμε δείχνουν ότι ίσως έχει να κάνει με αθλητικό αγώνισμα. Εκτός από τις μορφές που παραπέμπουν στη θεά Νίκη υπάρχει και ένα έπαθλο, ένα αγγείο και ένας αμφορέας με τριποδικό στήριγμα» αναφέρει η κα Μινακίδου.

Η αποκάλυψη των πέντε μορφών και των υπολοίπων στοιχείων του επιστυλίου αποτελεί μόλις την πρώτη φάση των ερευνών πάνω στα μαρμάρινα τμήματα ενώ θα ακολουθήσει και ειδική επεξεργασία με λέιζερ. Ήδη όμως ακαδημαϊκοί δηλώνουν ότι η αναπαράσταση είναι μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: