Άμεσα στη Βουλή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλών

Ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα επιτρέψει σε περίπου 450.000 επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει διαγραφή χρεών των επιχειρήσεων ακόμα και προς το Δημόσιο. Μάλιστα, η διαγραφή χρεών δεν θα έχει όριο, αλλά θα αποφασίζεται κατά περίπτωση. Πάντως, εκτός κουρέματος θα είναι οι παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ και ΕΦΚ) καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.

Οι οφειλές που θα μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι ληξιπρόθεσμες και παλαιότερων ετών, ενώ το διάστημα θα ορίζεται από τον νόμο, ωστόσο δεν θα αφορούν όφειλες για τις οποίες έχουν γίνει ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν. Επίσης, θα υπάρχει ελάχιστο ύψος οφειλής πάνω από το οποίο θα μπορεί να ενταχθεί κανείς στη ρύθμιση.

Βασικό κριτήριο, όμως, για να μπει η επιχείρηση στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι η βιωσιμότητά της. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το βασικότερο κριτήριο ένταξης θα αποτελεί η λειτουργική κερδοφορία με βάση τον δείκτη EBITDA κατά τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις το κριτήριο θα είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει (έσοδα μείον έξοδα), επίσης για τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις.

Οι διαδικασίες εντάξης στις ρυθμίσεις θα είναι αυτοματοποιημένες και για τον σκοπό αυτόν βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα.

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να θέτει στη διάθεση του μηχανισμού αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, ενώ θα υποβάλλει και μια πρόταση για τη διευθέτηση των χρεών του.

Την όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους πιστωτές και την επιχείρηση θα παρακολουθεί ένας διαμεσολαβητής ο οποίος θα επιλέγεται από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο χρόνος διεκπεραίωσης θα είναι σύντομος, καθώς στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες να επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητα.

Αναγκαία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα είναι η συμφωνία του 60% των πιστωτών της επιχείρησης. Για την τελική συμφωνία πρέπει υποχρεωτικά να συμφωνήσει το 60% του συνόλου των πιστωτών ή το 40% εκείνων που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Πηγή: lykavitos.gr - oikonomia

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: