Αλβανία: Συνεχίζει τον «ανένδοτο» ο Μπερίσα, που τέθηκε εκτός του κόμματος που ίδρυσε

Το ιστορικό της διαμάχης του προέδρου του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα κατά του προκάτοχου του Σαλί Μπερίσα — Διασπασμένη η κεντροδεξιά στη νέα βουλή πλέον — Ενισχυμένος ο Ράμα

Αποφασισμένος να συνεχίσει τον «ανένδοτο» αγώνα του κατά του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, μετά την οριστική του εκδίωξη από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε το 1990.

Η αποπομπή Μπερίσα — ιδρυτής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος επί 23 χρόνια, δύο φορές πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας — είναι αποτέλεσμα της σφοδρής εσωκομματικής σύγκρουσής, με τη σημερινή ηγεσία του κόμματος, που τον θεωρεί «βαρίδι» μετά και τις υποδείξεις των ΗΠΑ.

Έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Δ.Κ., ο Μπερίσα και οκτώ πρωτοκλασάτα στελέχη, που αμφισβήτησαν το προηγούμενο διάστημα τη νομιμοποίηση του προέδρου Λουζλίμ Μπάσα, εκδιώχθηκαν από το κόμμα, στερώντας ακόμη και το δικαίωμα του απλού μέλους. Μεταξύ αυτών που τέθηκαν εκτός κόμματος είναι ο τέως Πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φλαμούρ Νόκα. Από το Δ.Σ. διαγράφηκαν επίσης και 20 βουλευτές, που είχαν ταχθεί στο πλευρό του Μπερίσα.

Η «καρατόμηση» του Μπερίσα και των υποστηρικτών του, ήρθε τρεις μέρες μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν κατά του Μπάσα, με σοβαρά επεισόδια στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όταν οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού επιχείρησαν να τα καταλάβουν βίαια. Λόγω της τεταμένης κατάστασης, η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Αντίδραση Μπερίσα στην καρατόμησή του

Αν και ο Μπάσα εξελέγη πρόεδρος του Δ.Κ το 2013 με τις «ευλογίες» του προκατόχου του, Σαλί Μπερίσα, οι σχέσεις τους διαταράχτηκαν έντονα το τελευταίο διάστημα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός «φωτογραφίζεται» από ΗΠΑ και ΕΕ ως «διεφθαρμένο» πολιτικό πρόσωπο. Τον περασμένο Μάιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τον Σαλί Μπερίσα, και μέλη και της οικογένειάς του, επικαλούμενος πληροφορίες και στοιχεία περί ανάμειξής τους πρώην πρωθυπουργού σε υποθέσεις διαφθοράς, παρεμβάσεις σε δημόσιες υποθέσεις και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Λίγο πριν από την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, μετά από απουσία δύο χρόνων, ο Λουλζίμ Μπάσα ανακοίνωσε την διαγραφή του Μπερίσα, κατηγορώντας τον για διαφθορά και ενέργειες που «υπονομεύσαν τη δημοκρατία στην Αλβανία». Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος για δύο σχεδόν δεκαετίες, αποπέμφθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη «ρετσινιά» του «διεφθαρμένου», προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του.

Πάντως, δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων έκαναν λόγο για έντονες «πιέσεις» που δέχτηκε ο Μπάσα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, ώστε να προχωρήσει στην καρατόμηση του ανθρώπου που διαδέχτηκε στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αντιδρώντας ο Μπερίσα, αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, μεθόδευσε εσωκομματική ψηφοφορία στο Δημοκρατικό Κόμμα, για την αποπομπή του Μπάσα από την ηγεσία του κόμματος, με 4.934 ψήφους από συνέλευση μελών του κόμματος, που ο ίδιος οργάνωσε. Η συνέλευση ενέκρινε επίσης νέα καταστατικά για την ακύρωση του αποκλεισμού του Μπερίσα από το κοινοβουλευτικό κόμμα και όλες τις αποφάσεις. Αντιδρώντας ο Μπάσα, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος, καρατομώντας υψηλόβαθμα και περιφερειακά στελέχη που συνεργάστηκαν με τον Μπερίσα.

Στις 8/12/2021 ο Μπερίσα συγκάλεσε την Εθνοσυνέλευση του κόμματος και ακολούθησε δημοψήφισμα στη χώρα, για την εκδίωξη του Μπάσα ενώ σχηματίστηκε προσωρινή επιτροπή για την «αναδιοργάνωση» κόμματος. Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια από υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού, που επιχείρησαν να εισβάλλουν στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα και να εκδιώξουν τη σημερινή ηγεσία, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ράμα: «Πολιτικά πτώματα Μπάσα και Μπερίσα»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Ράμα δήλωσε καυστικά: «Πραγματικά δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει με όσα συμβαίνουν, αλλά δεν μπορώ να κλαίω συνεχώς για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αντιπολίτευση» χαρακτηρίζοντας Μπάσα και Μπερίσα «πολιτικά πτώματα» που κρατούν ομήρους τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Δ.Κ.

Αναλυτές στην Αλβανία εκτιμούν πως μετά τη διάσπαση του «Δημοκρατικού Κόμματος», ο Σαλί Μπερίσα και οι «καρατομημένοι» βουλευτές, θα σχηματίσουν νέο κεντροδεξιό κόμμα που θα αντιπολιτεύεται περισσότερο τον Μπάσα του Δημοκρατικού Κόμματος και λιγότερο τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Που μετά τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση ενισχύει την «μονοκρατορία» του στην πολιτική σκηνή της χώρας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: