Αλβανία: Και τέσσερις Τσέχοι εισέβαλαν σε εργοστάσιο όπλων – «Είμαστε τουρίστες, χαθήκαμε»

Διαστάσεις κατασκοπευτικού θρίλερ λαμβάνουν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Αλβανία, καθώς, μετά τη σύλληψη δύο Ρώσων και ενός Ουκρανού σε εργοστάσιο όπλων, στα χέρια των αρχών βρίσκονται τώρα και τέσσερις Τσέχοι.

Όπως μεταδίδουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι Τσέχοι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για «ύποπτη δραστηριότητα» επίσης μέσα σε εργοστάσιο όπλων στην πόλη Πολιτσάν -κεντρικά της χώρας-, οι δύο εκ των οποίων στους κυρίως χώρους, ενώ οι άλλοι δύο στις υπόγειες σήραγγες που ενώνονται με τις εγκαταστάσεις.


Σύμφωνα με το BalkanWeb, συνελήφθησαν δύο γυναίκες τη στιγμή που τραβούσαν φωτογραφίες έξω από το κτίριο, καθώς και δύο άνδρες που εντοπίστηκαν χωρίς άδεια μέσα στη σήραγγα που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου όπλων. Οι ίδιοι φέρεται να ισχυρίστηκαν πως κατέληξαν στο τούνελ, επειδή «έχασαν τον δρόμο».

«Είμαστε τουρίστες, βγάζαμε φωτογραφίες, χάσαμε τον δρόμο και μπήκαμε στο τούνελ. Δεν έχουμε κακές προθέσεις» είπαν χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς οι δύο πολίτες που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι κάτοχοι τσέχικων διαβατηρίων.


Η στιγμή της σύλληψης του Τσέχου πολίτη από τις αλβανικές αρχές

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο Τσέχοι υπήκοοι έμειναν για αρκετές ώρες μέσα στη σήραγγα όπλων όπου υπήρχε αντιαεροπορικός οπλισμός, ενώ έγιναν αντιληπτοί μόλις διαπιστώθηκε ότι η μία από τις πόρτες είχε παραβιαστεί.


Αυτή τη στιγμή έχουν συλληφθεί από την αστυνομία οι συνολικά τέσσερις αλλοδαποί πολίτες με την έρευνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού η δραστηριότητά τους στο σημείο κρίθηκε «ύποπτη», ενώ στην πρώτη περίπτωση με τους Ρώσους εισβολείς βρέθηκε και κατασχέθηκε κατασκοπευτικός εξοπλισμός.

Όλη η περιοχή ελέγχεται από τη Στρατιωτική και Κρατική Αστυνομία, δυνάμεις των οποίων έχουν αποκλείσει όλες τις εισόδους και ελέγχουν σχολαστικά την περιοχή. Απαγορεύθηκε μάλιστα η οποιαδήποτε έλευση στην περίμετρο ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο.



Νωρίτερα προσπάθησαν να μπουν στο εργοστάσιο όπλων δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός

Δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός προσπάθησαν να εισέλθουν σε εργοστάσιο όπλων στην Αλβανία, τραυματίζοντας τους δύο στρατιώτες που τους εμπόδισαν, όπως ανακοίνωσε χθες Σάββατο το βράδυ το αλβανικό υπουργείο Άμυνας.

«Τρεις πολίτες με ρωσικά και ουκρανικό διαβατήρια προσπάθησαν να εισέλθουν στο εργοστάσιο» στην πόλη Γκραμς στην κεντρική Αλβανία, ανέφερε το υπουργείο.

«Οι αξιωματικοί που φυλούσαν το εργοστάσιο αντέδρασαν αμέσως, αλλά στη διάρκεια των προσπαθειών τους να σταματήσουν τους τρεις ξένους πολίτες δύο από τους στρατιώτες μας τραυματίστηκαν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι τρεις δράστες έχουν συλληφθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ο 24χρονος Ρώσος πολίτης που ταυτοποιήθηκε με τα αρχικά Μ.Ζ. εισήλθε στον χώρο του εργοστασίου και προσπάθησε να τραβήξει φωτογραφίες. Αφού έγινε αντιληπτός, «χρησιμοποίησε νευροπαραλυτικό σπρέι εναντίον δύο φρουρών» προκειμένου να διαφύγει. Στη συνέχεια συνελήφθη.

Οι δύο άλλοι δράστες, μία 33χρονη Ρωσίδα που ταυτοποιήθηκε με τα αρχικά Σ.Τ. και ένας 25χρονος Ουκρανός με τα αρχικά Φ.Α επίσης συνελήφθησαν στον χώρο του εργοστασίου.

Οι δύο Αλβανοί στρατιώτες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στα Τίρανα, έχοντας τραυματιστεί στα μάτια. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι τα τρία αυτά πρόσωπα «είναι ύποπτα για κατασκοπεία».

Η στρατιωτική αστυνομία, η υπηρεσία Πληροφοριών και η αντιτρομοκρατική έχουν σπεύσει στο σημείο για να ερευνήσουν το συμβάν. Στο παρελθόν το εργοστάσιο αυτό παρήγαγε το ρωσικό τουφέκι ΑΚ-47. Πλέον, όπως αναφέρει ο ιστότοπος του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, χρησιμοποιείται για την αποσυναρμολόγηση παλαιών όπλων.

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: