Αλλαγή πορείας για το Oruc Reis που από τα ξημερώματα πήρε κατεύθυνση προς Αττάλεια

Ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ» του Oruc Reis παίχτηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Περίπου στις 3 τη νύχτα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, και ενώ έπλεε με ταχύτητα περίπου 5 κόμβων, άλλαξε πορεία για ακόμα μια φορά και πήρε κατεύθυνση βόρεια προς το λιμάνι της Αττάλειας.

Το αν θα διατηρήσει τη συγκεκριμένη πορεία ή θα επιχειρήσει έναν ακόμα τακτικό ελιγμό είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ελληνικά πολεμικά πλοία που παρακολουθούν κάθε κίνηση του Oruc Reis παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης,  το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, είχε βγει από την ελληνική υφαλοκρυπίδα και κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός των ορίων της παράνομης NAVTEX που είχε εκδώσει η Άγκυρα.

Μακρόν: Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο.

Ταξίδι Δένδια στο Ισραήλ

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi). Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας συνέχισε χθες τις επαφές του με σημαντικές χώρες της περιοχής, καθώς είχε νεότερες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κύπρου, των ΗΑΕ, του Ισραήλ και της Αυστρίας, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνουν περαιτέρω οι ίδιες διπλωματικές πηγές, έγινε άμεσα αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και προσθέτουν: Την προτεραία, στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ (Jοsep Borrell), ο Νίκος Δένδιας είχε ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Στην ίδια επιστολή, όπως κάνουν επίσης γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτακής συμφωνίας, μιας καθόλα νόμιμης συμφωνίας.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: