Αλεξέι Ναβάλνι: Στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση – Τον δηλητηρίασαν με πρόθεση λέει εκπρόσωπός του

Σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική μονάδα νοσοκομείου της Σιβηρίας νοσηλεύεται ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι, αφού παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα έπειτα από την εκ προθέσεως δηλητηρίασή του, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του.

Ο Ναβάλνι δεν έχει τώρα τις αισθήσεις του, είναι στην εντατική και βρίσκεται σε συσκευή τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής, διευκρίνισε η εκπρόσωπός του Κίρα Γιάρμις σε μήνυμά της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι βέβαιη ότι πρόκειται για δηλητηρίαση από πρόθεση» δήλωσε η Γιάρμις στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

«Υποθέτουμε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με κάτι που έριξαν στο τσάι του. Αυτό ήταν το μόνο πράγμα που ήπιε το πρωί. Οι γιατροί λένε ότι η τοξική ουσία απορροφήθηκε γρηγορότερα μέσω του ζεστού ροφήματος. Ο Αλεξέι δεν έχει τώρα τις αισθήσεις του».

Ο Ναβάλνι, δεινός επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία καθώς επέστρεφε στη Μόσχα από το Τομσκ της Σιβηρίας αεροπορικώς χθες, Τετάρτη, το πρωί, πρόσθεσε η ίδια, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Νωρίτερα είχε πιει τσάι σε ένα καφέ στο αεροδρόμιο του Τομσκ προτού επιβιβαστεί στην πτήση για Μόσχα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε επικαλούμενο τους ιδιοκτήτες του καφέ ότι προσπαθούν μέσω του υλικού από τις κάμερες παρακολούθησης να διευκρινίσουν τι συνέβη.

Το αεροπλάνο, στο οποίο επιβιβάστηκε, έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ομσκ λόγω της αιφνίδιας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, ώστε να μπορέσει να διακομισθεί εσπευσμένως στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε επικαλούμενο τον αρχίατρο νοσοκομείου στο Όμσκ, ότι ο Ναβάλνι εισήχθη στην εντατική της τοξικολογικής μονάδας των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου αυτού στη Σιβηρία και ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η εκπρόσωπός του Γιάρμις παραλλήλισε το περιστατικό αυτό με άλλο που είχε συμβεί πέρυσι, όταν ο Ναβάλνι παρουσίασε οξεία αλλεργική αντίδραση, η οποία σύμφωνα με γιατρό θα μπορούσε να έχει προκληθεί από δηλητηρίαση με άγνωστη χημική ουσία.

«Προφανώς το ίδιο του συνέβη και τώρα» τόνισε η Γιάρμις. Η ίδια δεν μίλησε σχετικά με το ποιος πιστεύει ότι μπορεί να τον δηλητηρίασε, αλλά σημείωσε ότι στο νοσοκομείο εκλήθη η αστυνομία.

Ο Ναβάλνι, δικηγόρος και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, έχει φυλακιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια για τη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά του Κρεμλίνου.

Έχει συμβάλει στην δημοσιοποίηση ερευνών με μεγάλο αντίκτυπο για εξωφρενικά, όπως τα έχει χαρακτηρίσει, παραδείγματα διαφθοράς επισήμων.

Στη Ρωσία θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο μήνα και ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται γι’αυτές, προσπαθώντας να ενισχύσουν την υποστήριξη υποψηφίων που στηρίζουν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι οι συλλήψεις και η κράτηση του Ναβάλνι το 2012 και το 2014 ήταν πολιτικά υποκινούμενες και συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή αμφισβητήσιμη.

Ο 44χρονος δικηγόρος, που είναι ο κύριος αντιπολιτευόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τα δημοσιεύματά του κατά της διαφθοράς κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει υποστεί κι άλλες επιθέσεις κατά της σωματικής του ακεραιότητας στο παρελθόν. Το 2017 τον είχαν ψεκάσει με αντισηπτικό στα μάτια την ώρα που έβγαινε από το γραφείο του.

Ο Ναβάλνι, οι υποστηρικτές του και οι οικογένειές τους κάθε τόσο συλλαμβάνονται, υφίστανται διώξεις και αστυνομικές πιέσεις σε όλη τη Ρωσία.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: