Θεσσαλονίκη: Σύσκεψη για «το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Πάνω από 300 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή της κρίσης και οι αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη για “Το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων” που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης.

Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, διατύπωσε την εκτίμηση ότι “υπάρχει φως στο τούνελ” και ότι η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης θα αποδώσει με τη συνεργασία των επαγγελματιών, από τους οποίους ζήτησε, πάντως, να κάνουν υπομονή.

“Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης” και προσπαθεί να καταπολεμήσει τη λιτότητα και να μειώσει τη φορολογία, αλλά συναντάει “κάθετη άρνηση από κάποιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόνισε η υφυπουργός.

Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και να διασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης.

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, έκανε λόγο για έναν φαύλο κύκλο, για τον οποίο ευθύνεται “η έλλειψη πολιτικής υπευθυνότητας που κυριαρχούσε στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μανδρινός κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την οικονομική πολιτική, γιατί, όπως είπε, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Υπογράμμισε ότι προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 26% στο 29%, ενώ και η προκαταβολή φόρου φτάνει το 100%. Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ ο ΕΝΦΙΑ και ανατρέπεται η ρύθμιση των 100 δόσεων, της οποίας έκαναν χρήση 1 εκατ. επαγγελματίες.

Σε ότι αφορά τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ, τόνισε ότι η λύση δεν είναι η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά η υπαγωγή στο ταμείο συναφών επαγγελμάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Θεοφάνης Παπάς, τόνισε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ενισχύθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ 1.138 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 292 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του διερευνούν, πόσες από αυτές κατάφεραν να αποφύγουν το λουκέτο.

Η υπεράσπιση της μικρομεσαίας παραγωγής δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιη και μακροοικονομικά απαραίτητη, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας, υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Όπως εξήγησε, πρέπει να αξιοποιήσουμε την (κλιματολογική, μορφολογική κλπ) ποικιλομορφία της Ελλάδας και “πατώντας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα” να παραγάγουμε ξεχωριστές ποικιλίες προϊόντων, που θα αναδείξουν τη χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: