Αλ. Τσίπρας: Να μην ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών

Την ανάγκη διαχείρισης του προσφυγικού «χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των παράνομων επαναπροωθήσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
«Θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής», είπε ο Πρωθυπουργός.
Εξάλλου, κατήγγειλε το φοβικό κλίμα που καλλιεργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη, τη στιγμή που η Ελλάδα με κανόνες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσπαθεί να ανταποκριθεί. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, εκτοξεύουν μάλιστα και ανεύθυνες απειλές οι ίδιοι ακραίοι κύκλοι και σημείωσε ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών έδωσε απάντηση «σε αυτούς τους ακραίους κύκλους».
Σχετικά με τα hot spots o κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε «από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη».
Ακόμη, ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στον ενιαίο χώρο της συνθήκης Σένγκεν και αναφορικά με φαινόμενα αντιδράσεων «από μεμονωμένους» για τη δημιουργία των hot spots διερωτήθηκε: «Αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό;».
Κάλεσε, επίσης, όσους αντιδρούν, να πουν ποια εναλλακτική πρόταση προτείνουν και θύμισε ότι έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους δημάρχους και την εκκλησία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση και μάλιστα από την πλευρά της Κω δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις.
«Σε σχέση με τα νησιά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι διεθνής μας υποχρέωση, και σε ότι αφορά στη συνθήκη Σέγκεν και όσον αφορά στη διεθνή υποχρέωση για να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι η καταγραφή, η ταυτοποίηση. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι, εκεί που πατούν το έδαφος, εκεί να γίνεται και η ταυτοποίηση», ξεκαθάρισε.
Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ειδομένης: «Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς «να ανοίγει μύτη», σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Θα δείτε τώρα πως δέρνει η αριστερά, έλεγαν άλλοι, αλλά αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει βούληση δεν ανοίγει μύτη».
«Το μείζον είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές.
«Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα έχει ζητήσει και την ενίσχυση της FRONTEX, αλλά δυστυχώς «από τα 1.600 επιπλέον στελέχη που ζητήσαμε, μόνο 200 άτομα έχουν έρθει».
Όπως είπε, δεν έχουμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, έχουμε όμως αντιρρήσεις σε αίτημα που δεν διατυπώθηκε επισήμως, για κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή.

Β. Λεβέντης: Η κυβέρνηση προχειρολογεί
«Έχω διαμορφώσει την εντύπωση ότι και στο προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο Πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει τη χώρα» είπε από την πλευρά του ο κ. Λεβέντης.
Ακόμη, ανέφερε ότι 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015 χωρίς να υπάρξει καμία οργάνωση. «Αλλά και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση», είπε, επικαλούμενος και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση.
Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και αναφέρθηκε στα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών. Είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Προβλήματα και ανεπάρκειες εντόπισε και ως προς την καταγραφή προσφύγων, όπως και ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό σημειώνοντας ότι και τα hot spots δεν έχουν νομοθετηθεί με σωστό τρόπο.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: