Αλ. Τσίπρας: Να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων

Την ανάγκη μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής προσέγγισης, εστιασμένης στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region.
Όπως είπε, χρειάζεται «μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και τη βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες».
Επισήμανε ακόμη ότι «ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης και παρ” όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένει να αντιμετωπίζει την πρόκληση με ανθρωπισμό.
Ειδικότερα ανέφερε ότι από τον Ιούλιο η χώρα έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, ενώ υπογράμμισε πως το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου» σημείωσε και συνέχισε:
«Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: “Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’».

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: