Αλ. Τσίπρας από τη Λέσβο: «πρέπει να σταματήσει το έγκλημα στο Αιγαίο»

Την ανάγκη να σταματήσει το «έγκλημα που συμβαίνει στο Αιγαίο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του από τη Λέσβο, όπου πραγματοποιεί κοινή επίσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή τους στο νησί, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σουλτς είχαν την ατυχία να δουν με τα μάτια τους μία αυτοσχέδια βάρκα να φτάνει γεμάτη από πρόσφυγες. «Συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει», επισήμανε, προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών, που προκειμένου να κερδίσουν κάποια «μαύρα» χρήματα οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας πρέπει να φτιάξει τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά και στην ενδοχώρα, αλλά, όπως ανέφερε, «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στο Αιγαίο».
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δίνει μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες της, ενώ σημείωσε ότι η επίσκεψή του ιδίου και του κ. Σουλτς στο νησί γίνεται «σε μια δύσκολη μέρα», δεδομένης και της απεργίας των ναυτεργατών, που όπως είπε, έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση. «Δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδος. Τα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών», τόνισε.
Αναφερόμενος στο θέμα του φράχτη στον Έβρο, ξεκαθάρισε ότι «η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου υπάρχουν νάρκες».
«Το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες», συμπλήρωσε.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: