Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Αισιοδοξία για ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης μέχρι τη Δευτέρα

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε αισιόδοξος για ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης μέχρι το Εurogroup της Δευτέρας.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας των ελληνικών μνημονίων, καθώς το τρίτο πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, ενώ σημείωσε πως οι θεσμοί θα καταθέσουν τη λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχουν συμφωνηθεί μέχρι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η τρίτη αξιολόγηση ήταν η καλύτερη από πλευράς συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, ενώ πρόσθεσε πως «η τρίτη αξιολόγηση κύλησε τόσο ομαλά και η τεχνική συμφωνία επετεύχθη με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, που αν γινόταν το ίδιο και στις προηγούμενες αξιολογήσεις δεν θα καθόμασταν σήμερα εδώ».

Ακόμη, η ίδια πηγή ανέφερε ότι, βάσει της συμφωνίας, στο τέλος του προγράμματος θα γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αναμένεται να συμφωνηθεί η περαιτέρω ελάφρυνσή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν σύντομα για να γίνουν κατανοητά τα στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να εφαρμοστούν. ενώ σε πολιτικό επίπεδο, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αργότερα και οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση.

Όσο για το εάν θα υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, εξήγησε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, θα υπάρξει, ωστόσο, ενισχυμένη «εποπτεία» από τους πιστωτές, όπως για όλες οι χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: