Αιχμές Γεροβασίλη κατά του ΔΝΤ, «προτεραιότητα η εκκένωση της Ειδομένης»

Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν το στόχο της συμφωνίας του Ιουλίου.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και πως το ίδιο οφείλουν να κάνουν όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία. Μίλησε, επίσης, για σενάρια εσκεμμένης κωλυσιεργίας στο κλείσιμο της αξιολόγησης που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, τα οποία η διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησίες και τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που, όπως παρατήρησε η κ. Γεροβασίλη, δεν έχει επαληθευτεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, είπε.
Αναφορικά με την τακτική της ΝΔ για μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια, όπως είπε, τόνισε, ότι αντικατοπτρίζει την αντίληψη της ΝΔ για τον δημόσιο διάλογο. Είπε ότι η κυβέρνηση ζητά απαντήσεις και η ΝΔ απαντά με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις. Οφείλονται αυτές οι απαντήσεις δημοσίως στον ελληνικό λαό, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά.
Έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ανακοίνωσε.

Για το προσφυγικό
Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος σχετικά με το προσφυγικό και σημείωσε ότι ήδη αποχώρησαν από τον Πειραιά περισσότερα από 1.000 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά, ενώ εκτιμάται ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα την εκκένωση της Ειδομένης, ενώ αναφερόμενη στα επεισόδια που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι «ενέχουν σοβαρούς κινδύνους» για τους πρόσφυγες.
«Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει διαρκώς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ότι ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός. Τους καλεί να εγκαταλείψουν το σημείο και να δεχτούν την μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τη δράση ατόμων που διακινούν φήμες και ψευδείς πληροφορίες και ότι εξετάζει την πιθανότητα άμεσης παρέμβασης, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανθρωπιστική δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η κ. Γεροβασιλη χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο έχουν περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται τα πρώτα κλιμάκια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτήσεων θα είναι έτοιμα μετά από περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας, είπε.
Αναφέρθηκε παράλληλα στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο το ερχόμενο Σάββατο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία επίσκεψη ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας, που ενισχύει σημαντικά την χώρα στον αγώνα που δίνει για την στήριξη των προσφύγων.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: