Αϊτή: Ελεύθεροι οι υπόλοιποι 5 από τους 8 υπηκόους Τουρκίας που απήχθησαν τον Μάιο

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απελευθέρωση δεν αποκαλύφθηκαν — Οι οκτώ υπήκοοι Τουρκίας είναι μέλη εκπαιδευτικής και θρησκευτικής οργάνωσης παρούσας στη χώρα της Καραϊβικής από το 2019, και παραδίδουν μαθήματα σε μουσουλμάνους

Πέντε Τούρκοι πολίτες, που παρέμεναν όμηροι αϊτινής συμμορίας από τον Μάιο, όταν απήχθησαν αφού εισήλθαν στην Αϊτή με λεωφορείο, αφέθηκαν ελεύθεροι προχθές Τρίτη, είπε χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή ενήμερη για την υπόθεση.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απελευθέρωση δεν αποκαλύφθηκαν, όμως οι νεαροί άνδρες, ηλικίας 20 ως 26 ετών, είναι σε καλή σωματική κατάσταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας πηγής.

Πριν από περίπου δέκα ημέρες, τρεις νεαρές συμπατριώτισσές τους που ταξίδευαν μαζί τους αφέθηκαν ελεύθερες από τους απαγωγείς τους «επειδή ήταν άρρωστες», είχε δηλώσει τότε η Μικαέλ Ντουραντίς, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας λεωφορείων Metro.

Την 8η Μαΐου, η ομάδα αναχώρησε με λεωφορείο από το Σάντο Ντομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, με προορισμό το Πορτ-ο-Πρενς.

Καταλήφθηκε στο έδαφος της Αϊτής από μέλη μιας από τις ισχυρότερες συμμορίες στη χώρα, λίγη ώρα αφού πέρασε τα σύνορα.

Στο λεωφορείο επέβαιναν δώδεκα άνθρωποι: οι οκτώ Τούρκοι υπήκοοι, τρεις υπήκοοι Αϊτής κι ένας Δομινικανός.

Οι οκτώ υπήκοοι Τουρκίας είναι μέλη εκπαιδευτικής και θρησκευτικής οργάνωσης παρούσας στη χώρα της Καραϊβικής από το 2019, και παραδίδουν μαθήματα σε μουσουλμάνους, σύμφωνα με τον ιστότοπο της τουρκικής οργάνωσης.

Οι δύο υπάλληλοι της εταιρείας μεταφορών, αϊτινή συνοδός και ο Δομινικανός οδηγός, αφέθηκαν ελεύθεροι προτού συμπληρωθεί μία εβδομάδα μετά την πειρατεία στο λεωφορείο.

Οι δύο Αϊτινοί επιβάτες επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι, έναντι λύτρων το ύψος των οποίων δεν έγινε γνωστό, κατά την εκπρόσωπο της εταιρείας λεωφορείων Metro, η οποία δεν διευκρίνισε πότε απελευθερώθηκαν.

Οι Αϊτινές δυνάμεις επιβολής της τάξης αδυνατούν να σπάσουν τον κλοιό των συμμοριών στην πρωτεύουσα και στη χώρα: μόνο τον Μάιο, ο ΟΗΕ κατέγραψε τουλάχιστον 200 απαγωγές. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν στο Πορτ-ο-Πρενς.

Η «400 mawozo», μια από τις ισχυρότερες συμμορίες που λυμαίνονται την Αϊτή, ελέγχει επί χρόνια τη ζώνη όπου απήχθησαν οι πολίτες της Τουρκίας, ανάμεσα στην Αϊτινή πρωτεύουσα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: