Αιθιοπία: Διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών με ακραίο οξύ υποσιτισμό στo εμπόλεμo Τιγκράι

Σχεδόν 18.600 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην Τιγκράι εισήχθησαν σε νοσοκομεία  — Ο υποσιτισμός των εγκύων και των θηλαζουσών «επίσης συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός»

Ο αριθμός των παιδιών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία με ακραίο οξύ υποσιτισμό στην επαρχία Τιγκράι, στην εμπόλεμη βόρεια Αιθιοπία, διπλασιάστηκε φέτος σε σύγκριση με το 2020, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Σχεδόν 18.600 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην Τιγκράι εισήχθησαν σε νοσοκομεία για να τους προσφερθούν φροντίδες για ακραίο οξύ υποσιτισμό μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Αυγούστου αυτής της χρονιάς, από 8.900 το 2020, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση 100%, σύμφωνα με τη UNICEF», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού στην εβδομαδιαία αναφορά του για την ένοπλη σύρραξη, η οποία ξέσπασε πριν από ένδεκα μήνες.

Ο υποσιτισμός των εγκύων και των θηλαζουσών «επίσης συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός», βρίσκεται «περί το 63%», προστίθεται στο κείμενο και υπογραμμίζεται πως μόλις 897 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν από τα μέσα Ιουλίου να φθάσουν στην περιοχή, όπου ζουν κάπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Τιγκράι μετατράπηκε σε θέατρο σφοδρών μαχών τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 2019, έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό να ανατρέψει την τοπική κυβέρνηση του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Το κόμμα αυτό, για δεκαετίες στην εξουσία στην Αντίς Αμπέμπα, κατηγορήθηκε από τις αρχές πως ενορχήστρωσε επιθέσεις εναντίον βάσεων των ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η Τιγκράι υποβάλλεται σε «de facto αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας». Οι αρχές της Αιθιοπίας και οι αντάρτες του TPLF αλληλοκατηγορούνται πως εμποδίζουν τη διανομή της βοήθειας προκαλώντας λιμοκτονία του πληθυσμού.

Πέραν της έλλειψης τροφίμων, η Τιγκράι είναι επίσης αντιμέτωπη με οξύτατη έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού υλικού, διαπίστωνε πρόσφατα ο ΟΗΕ σε εκθέσεις του.

Το OCHA υπογράμμισε στην αναφορά του ότι εννέα φορτηγά με φάρμακα παραμένουν αποκλεισμένα, εν αναμονή έγκρισης της διέλευσής τους από την κυβέρνηση της επαρχίας Αφάρ, από όπου διέρχεται πρακτικά η μοναδική προσπελάσιμη χερσαία οδός προς την Τιγκράι.

Χρειάζονται εξάλλου εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας για 887.000 παιδιά και εμβόλια κατά της ιλαράς για 790.000 παιδιά, σύμφωνα με την έκθεση, που προειδοποίηση πως εάν δεν χορηγηθούν τα εμβόλια αυτά θα «πυροδοτηθεί επιδημία».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: