Αιθιοπία: «Αδιέξοδο» για τη σύγκρουση στο Τιγκράι

Μη ρεαλιστικό το σενάριο να τερματιστούν σύντομα οι εχθροπραξίες — Αναμένονται καθυστερήσεις στην απόσυρση του στρατού από την επαρχία

Η σύγκρουση στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας βρίσκεται σε αδιέξοδο και κινδυνεύει να παραταθεί για μήνες ή και χρόνια, καθώς οι δύο πλευρές αποζητούν να καταφέρουν στον αντίπαλο τη χαριστική βολή στο στρατιωτικό πεδίο κάτι που μοιάζει μη ρεαλιστικό, εκτίμησε σε έκθεσή του το International Crisis Group ICG).

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ εξαπέλυσε στις 4 Νοεμβρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στο Τιγκράι, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), το οποίο κατηγόρησε ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Στις 28 Νοεμβρίου κήρυξε τη νίκη του στρατού, όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα στο κεντρικό και νότιο Τιγκράι, επεσήμανε το ICG στην έκθεσή του με τίτλο: “Πόλεμος στο Τιγκράι: ένα φονικό και επικίνδυνο αδιέξοδο”, που δημοσιεύθηκε πέντε μήνες μετά την έναρξη της κρίσης.

Ο στρατός της Αιθιοπίας στηρίζεται από δυνάμεις από την Ερυθραία, χώρα που συνορεύει βόρεια με το Τιγκράι, και από την επαρχία Αμχάρα, στα νότια σύνορα του Τιγκράι. Όμως τα περισσότερα στελέχη του TPLF έχουν διαφύγει και κανένα δεν συνελήφθη ή σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, αναφέρει το ICG.

Σύμφωνα με το ίδιο, ο αριθμός των μαχητών που δηλώνουν πίστη στο TPLF πιθανόν να αυξάνεται εξαιτίας της οργής που προκάλεσαν στον τοπικό πληθυσμό οι ωμότητες (σφαγές, βιασμοί, λεηλασίες…) για τις οποίες κατηγορούνται οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Οι μαχητές αυτοί εντάχθηκαν στις Δυνάμεις Άμυνας του Τιγκράι, ένα ένοπλο κίνημα “του οποίου ηγούνται στελέχη του Τιγκράι που διέφυγαν και είναι υπό τη διοίκηση πρώην υψηλόβαθμων (στρατιωτικών)”.

Η αντίσταση αυτή “έχει θεμελιωθεί” και στηρίζεται από τους κατοίκους της επαρχίας, που έχουν αγανακτήσει από τις σφαγές και τους βιασμούς, κυρίως αυτών που διέπραξε ο στρατός της Ερυθραίας, μακροχρόνιος εχθρός του TPLF, εκτίμησε το ICG.

“Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μοιάζουν να είναι μακριά. Στο πεδίο της μάχης οι δύο πλευρές αναζητούν τη χαριστική βολή, όμως καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να ελπίζει πραγματικά ότι θα το καταφέρει”, πρόσθεσε το ICG, το οποίο ζητεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Αφρικανική Ένωση να ασκήσουν πιέσεις για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει ευρεία πρόσβαση στην περιοχή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη διεθνή πίεση ο Άμπιι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας θα αποσυρθούν από το Τιγκράι. Όμως ο μεταβατικός επικεφαλής της επαρχίας Μούλου Νέγκα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αποχώρηση αυτή είναι “μια διαδικασία” και δεν μπορεί να γίνει αμέσως.

Ο Νέγκα, ο οποίος διορίστηκε από τον Άμπιι, έχει παραδεχθεί στο παρελθόν ότι οι κάτοικοι του Τιγκράι έχουν “μικτά αισθήματα” για την κυβέρνησή του. Όμως τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη εκτιμούν ότι είναι λανθασμένες οι εκτιμήσεις ότι το TPLF έχει μεγάλη λαϊκή στήριξη και αμφισβητούν τις ικανότητές του να οργανώσει μια αποτελεσματική εξέγερση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: