Αιματηρές μάχες καθεστωτικών και τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ

Πάνω από 100 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης ως το βράδυ της Πέμπτης σε εχθροπραξίες ανάμεσα σε στρατεύματα του καθεστώτος και δυνάμεις στις οποίες κυριαρχούν οι τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε μια ΜΚΟ.

Οκτώ άμαχοι έχασαν επίσης τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην περιοχή, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Έξι από τους άμαχους, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε επιδρομές του συριακού στρατού εναντίον της Τζισρ ας Σούγουρ, μιας πόλης στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη συριακή σύρραξη, στο χωριό Λατάμνε, στη γειτονική επαρχία Χάμα. Το όγδοο θύμα μεταξύ των αμάχων ήταν μια γυναίκα η οποία σκοτώθηκε από πυρά αντικαθεστωτικών στην κοινότητα Καρνάζ, που ελέγχεται από το καθεστώς, διευκρίνισε η ΜΚΟ.

Χθες Πέμπτη νωρίς το βράδυ, εκτυλίσσονταν μάχες στην Ιντλίμπ, η οποία συνεχίζει να παραμένει κατά το μεγαλύτερο μέρος της στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία), κατά την ίδια πηγή.

Στις μάχες μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 57 μαχητές των δυνάμεων του καθεστώτος και 44 στις τάξεις των τζιχαντιστών και των ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τα τέλη Απριλίου, το συριακό καθεστώς και η Ρωσία πολλαπλασίασαν τα πλήγματα που διεξάγουν στην Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, όπου είναι παρούσες η ΧΤΣ και άλλες οργανώσεις ανταρτών και τζιχαντιστών.

Οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί ξεπερνούν πλέον τους 600: οι συριακοί και ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 570 αμάχους, ενώ πυρά τζιχαντιστών και ανταρτών σε άλλους τουλάχιστον 45, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της Ρωσίας έχουν επίσης εκτοπίσει πάνω από 300.000 ανθρώπους. Στην Ιντλίμπ υπολογίζεται πως βρίσκονται περίπου 3 εκατομμύρια άμαχοι, ανάμεσά τους πολλοί ήδη εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας, όπου ο πόλεμος μαίνεται από το 2011.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: